Lees hier het museumprogramma van 'Maand van de Geschiedenis'

Lees hier het museumprogramma van 'Maand van de Geschiedenis'

SCHIEDAM - Tijdens de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, sluit het Stedelijk Museum Schiedam zich aan bij talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen door het hele land. Het thema dit jaar: Eureka! Want innovatie is van alle tijden.

Het museum brengt in de maand oktober een ode aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Met een nieuwe podcast over heksen in Schiedam bijvoorbeeld (hier lees je meer over de podcast), een verhalentafel over de ooit vernieuwende wijk Nieuwsticht en een herfstvakantie-programma in het teken van actie en protest.

Verhalentafel over de wijk Nieuwsticht
​In 1854 is Schiedam de eerste gemeente in Nederland die regels opstelt over de kwaliteit van huizen. Het concrete resultaat is de bouw van de wijk Nieuwsticht. Een belangrijke stap vooruit in de woningbouw. Veel Schiedammers wonen dan nog in kleine, donkere, vochtige huizen, krotten eigenlijk. En dat is slecht voor hun gezondheid. Het museum wil graag in gesprek met mensen die herinneringen hebben aan de wijk.

​Daarom is er op maandag 16 oktober in verzorgingshuis Frankeland een verhalentafel over Nieuwsticht, de wijk die in 1971-1972 is afgebroken. Het is een gezellige koffieochtend om herinneringen op te halen, verhalen te delen en samen naar oude foto’s te kijken. Alle verhalen zijn de moeite waard: van bijzondere gebeurtenissen tot anekdotes over het dagelijks leven. Hoe was het om in Nieuwsticht te wonen? Kende je de buren goed, of juist niet? Waar deed je de boodschappen, ging je naar school, of werkte je? En wie woonden er zoal? Deel je verhalen en herinneringen tijdens de verhalentafel. Wie foto’s heeft van Nieuwsticht kan die ook meenemen om met andere deelnemers te bekijken.

Verhalentafel
Maandag 16 oktober, 10.30 – 12.00 uur
Locatie: Wintertuin Frankeland, Sint Liduinastraat 10 te Schiedam
Toegang: gratis
Meld je aan via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Herfstvakantie: 14 t/m 22 oktober
De herfstvakantie staat in het museum helemaal in het teken van de Maand van de Geschiedenis.. Het museum organiseert daarom allerlei leuke activiteiten, waarbij je ondertussen ook nog iets opsteekt over hoe het vroeger ging. Waarvoor gingen Schiedammers in het verleden de barricaden op, bijvoorbeeld? En hoe maak je een echt goede tekening van een historische gebeurtenis?


​Inloop Atelier
​Op zondag 15 en zondag 22 oktober staat het Inloop Atelier in het teken van protest. Kinderen die het museum bezoeken kunnen bij de kassa het ‘rebelse boekje’ ophalen. Dit zet je letterlijk in beweging en leidt je langs alle tentoonstellingen in het museum. Je komt langs Carte Blanche (Fuck The Dictator) van hedendaags kunstenaar Anne Wenzel en ontmoet rebelse Schiedammers van weleer. Zo zie je in Panorama Schiedam, de historische tentoonstelling die permanent te zien is in het souterrain van het museum, hoe Elisabeth Koeten-Ooms als voorvechter voor voorzieningen voor ouderen in haar tijd fanatiek meedoet aan protestacties en hongeroptochten in Schiedam. In 1919 wordt ze als raadslid in de gemeenteraad gekozen, als eerste vrouw ooit in heel Nederland. In het museum blijkt maar weer dat in opstand komen van alle tijden is!

Het Inloop Atelier bevindt zich in het souterrain van het museum
Zondag 14 en zondag 22 oktober van 12.30 tot 16.00 uur
Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, die het museum bezoeken met hun ouders, opa, oma, tante, etc. gratis excl. museumentree (Er gelden diverse kortingstarieven, zo krijgen kinderen tot 18 jaar altijd gratis entree en betalen Schiedammers standaard 5 euro).
Aandacht vragen voor jouw zaak? Deel je button of poster met de hashtag #protesterenkunjeleren
 
Workshop illustratie
​Wil jij ook wel eens tekenen samen met een échte illustrator? Jan Lieffering maakte de tekeningen voor Chloé en de boefjes reizen door de tijd, het Gouden Boekje dat het museum samen met schrijver Parham Rahimzadeh maakte over de geschiedenis van Schiedam. En wist je dat alle kinderen uit groep 4 van Schiedamse scholen sinds dit jaar een exemplaar krijgen uitgedeeld in de klas?

Woensdag 18 oktober, van 14.00 tot 15.30 uur
Voor kinderen vanaf 6 jaar
Kosten: 2,50 excl. museumentree (er gelden diverse kortingstarieven, zo krijgen kinderen tot 18 jaar altijd gratis entree en betalen Schiedammers standaard 5 euro)
Aanmelden via deze link

Doe-blad Schatgravers
​Het doe-blad kun je altijd gratis bij de kassa ophalen. Duik meteen het souterrain in: daar vind je Panorama Schiedam, een overzicht met 10 belangrijke stadsverhalen uit 2.000 jaar geschiedenis van Schiedam, de stad waar ons museum staat. Ontdek de stadsverhalen in miniatuur. Ga samen met je ouders schatzoeken, doe de kijkvragen en maak je eigen tijdlijn. Alle opdrachten gemaakt? Laat je doe-blad bij de kassa zien en ontvang een klein presentje.

Altijd te doen
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Gratis excl. museumentree (Er gelden diverse kortingstarieven, zo krijgen kinderen tot 18 jaar altijd gratis entree en betalen Schiedammers standaard 5 euro)
 

Schiedamse Maand van de Geschiedenis
​Diverse historische locaties in Schiedam bundelen hun krachten tijdens de Maand van de Geschiedenis en brengen op deze website gezamenlijk hun aanbod voor het voetlicht. Zo zijn er verschillende lezingen bij het Schiedams Boekhuis, het Borrelmuseum en de Historische Vereniging Schiedam. Bij Wenneker Cinema brengt het Gemeentearchief de stille film ‘Bet naar de Olympiade’ van de Schiedamse studio Eureka tot leven.

 

17-09-2023