SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam (HVS) brengt op zaterdag 11 juni weer een ‘Verhaal van Schiedam’ tot leven. Centraal staat ditmaal de geschiedenis van de moutwijnindustrie in Schiedam en de betekenis die de branderijen hadden voor de stad en zijn bewoners.
De lezing vindt plaats in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, Lange Haven 74.
Jos Specht, oud-medewerker van distilleerderij De Kuyper, zal het Verhaal van Schiedam op 11 juni vertellen. Tijdens zijn lezing gaat hij in op de factoren die bepalend zijn geweest voor de opkomst van de moutwijnproductie in Schiedam en de dominante positie die de Schiedamse branders wisten in te nemen. Het productieproces krijgt de aandacht en ook de ontwikkelingen die de snelle teloorgang van de moutwijnindustrie veroorzaakten. Verder wijst Jos Specht op de sporen die deze tak van industrie in Schiedam heeft achtergelaten.
Jos Specht is een geboren Rotterdammer, momenteel wonend in Capelle aan den IJssel, die zich sterk verbonden voelt met Schiedam als gevolg van zijn 42-jarig dienstverband bij Koninklijke De Kuyper aan de Buitenhavenweg. Voor deze distilleerderij reisde hij de hele wereld over ter bevordering van de export van Schiedams gedistilleerd. Hoewel de focus van jeneverexport bij De Kuyper steeds meer naar export van likeuren verschoof, bleef Specht een ambassadeur voor het product (mét moutwijn) dat Schiedam internationale bekendheid gaf.
Toegang tot de lezing op de Graanzolder van het museum is gratis, zowel voor leden als voor niet-leden van de HVS. Inloop vanaf 13.00 uur, de aanvang van de lezing is om 13.30 uur. Houders van een museumkaart wordt gevraagd deze kaart vooraf te laten scannen.
De HVS biedt bezoekers voorafgaand aan de lezing een kopje koffie of thee aan.
Lidmaatschap van de vereniging kost € 20,50 per jaar; voor echtparen € 23,50. Opgeven kan via email: ledenadministratie@historischeverenigingschiedam.nl
Bij De Kuyper bevindt zich ook de depot van het Jenevermuseum. Dat is volgende week twee dagen geopend voor het publiek. Zie: Jenevermuseum geeft publiek toegang tot zijn depot tijdens IDDF (deschiedammeronline.nl)
Foto's: het historische straatje van De Kuyper dat je vanaf de Buitenhavenweg ziet liggen (foto door Louise Melchers)