75-jarige Schiedamsche Sociëteit de Vrijheid houdt:

Lezing 'Visioen en Werkelijkheid'

Lezing 'Visioen en Werkelijkheid'

SCHIEDAM - Aanstaande vrijdagmiddag kun je online de lezing “Visioen en Werkelijkheid” volgen. Deze lezing wordt gegeven door Hans Blom en wordt georganiseerd door de Schiedamsche Sociëteit de Vrijheid in verband met het 75-jarig bestaan. Menno Gootjes zorgt voor een bijzonder muzikaal intermezzo. 

vbeeldljm

Schiedamsche Sociëteit de Vrijheid bestaat 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd op zaterdag 7 november jl. een monument onthuld in het Julianapark om Schiedamse Verzetsstrijders te eren. De Vrijheidslezing die op dezelfde dag gehouden zou worden kon vanwege de coronamaatregelen op het laatste moment niet doorgaan. Deze Vrijheidslezing is nu alsnog via een livestream te beluisteren op 5 maart 2021 om 17:00 uur.

De “Schiedamsche Sociëteit de Vrijheid 1945” werd een half jaar na de bevrijding in 1945
opgericht door een aantal Schiedamse leden van het 6e bataljon van de Binnenlandse Strijdkrachten. Men wilde de vriendschapsbanden die tijdens het verzet in de oorlog waren ontstaan, vasthouden en besloot daarom een sociëteit op te richten. Ook de Schiedamse gijzelaars die in de oorlog geïnterneerd waren geweest in St. Michielsgestel werden uitgenodigd om lid te worden. Later werd de Sociëteit –zij het op uitnodiging– ook
opengesteld voor mensen zonder verzets- of gijzelaarsachtergrond. Tijdens de bijeenkomst van 7 november 1945 werd besloten voortaan iedere woensdag om vijf uur in hotel restaurant De Kroon bij elkaar te komen.

In het kader van het 75-jarig bestaan van de sociëteit zal op 5 maart 2021 om 17:00 uur de “Vrijheidslezing” worden uitgesproken door prof. dr. J.C.H. Blom, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Zijn lezing met als titel: “Visioen en Werkelijkheid” zal vooral de dilemma’s waarvoor Nederland zich na de bevrijding gesteld zag tot onderwerp hebben. Voorafgaande aan de lezing van Hans Blom zal burgemeester Cor Lamers van Schiedam een inleiding verzorgen. Menno Gootjes speelt een kort muzikaal intermezzo. Deze bekende gitarist van de groep Focus speelt een door Frans van Krugten gearrangeerd stuk van Bach op de elektronische piano. 

Het hele programma zal maximaal 1½ uur in beslag nemen.

Blom en Lamers zullen hun voordracht houden in de Korenbeurs, die echter in verband met coronamaatregelen niet voor publiek toegankelijk zal zijn. Daarom zal vanuit de Korenbeurs een livestream worden verzorgd zodat ieder die dat wenst de lezing gratis live kan volgen via deze link:
https://www.verzetsmonument-schiedam.nl/livestream.html

De livestream start op 5 maart 2021 om 17:00 uur.
Voor vragen omtrent het programma kan contact worden opgenomen met:
Reinier Scheeres, 06-41729756 of met:
Peter Elderman, 06-53305605

Foto's: beeld door Sjef Henderickx (foto's door De Schiedammer Online)

 

02-03-2021