SCHIEDAM - Er zijn twee lezingen in het Jenevermuseum over in het verleden afgebrande gebouwen. De lezingen vinden plaats in het kader van de tentoonstelling “Brand bij de branders” die tot en met 2 juli 2023 te zien is. De eerste is morgen en gaat over de restauratie van de panden waar nu het Jenevermuseum is gevestigd. De tweede is donderdag 29 juni en gaat over de herbouw van molen De Walvisch.
Op vrijdag 23 juni aanvang 15.00 uur houdt Cor Bouwstra een lezing over de restauratie van de panden Lange Haven 74-76 na de brand van 1985 onder de titel: “Terug naar de bron, het Jenevermuseum revisited”
Na de brand in 1985 hebben de panden enkele jaren leeggestaan, tot Jos Gunneweg het initiatief nam voor het vestigen van het Nationaal Gedistilleerd Museum, de gekroonde Brandersketel. Cor Bouwstra is bij de (her)bouw van het pand (het heette toen nog De Gekroonde Brandersketel) samen met Ronalt Osterholt als architect betrokken geweest bij de herbouw van het pand, de reconstructie van de historische branderij en de herinrichting tot museum. In de loop van zijn loopbaan als restauratiearchitect heeft Cor Bouwstra veel en bijzondere restauraties kunnen uitvoeren zoals o.a. de Waalse kerk in Amsterdam, het “Achterhuis” met de reconstructie van het Voorhuis, het herbouwen van een drietal kerken na brand, het restaureren van kasteel de Haar en het provinciehuis in Haarlem. Hij is nu betrokken bij de grote restauratie van het Aquarium van Artis.
De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling “Brand bij de branders” die tot en met 2 juli 2023 te zien is. Inloop vanaf 14.30 uur; de lezing begint om 15 uur.
Aanmelding door een e-mail naar receptie@jenevermuseum.nl Graag met vermelding van de datum 23 juni en het aantal personen. De toegang is gratis.
Op donderdag 29 juni aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur, is in het Jenevermuseum de lezing “De Walvisch: de brand die de stad verbond”. Het Jenevermuseum schrijft in de aankondiging: "De brand die in februari 1996 Molen De Walvisch verwoestte, bleek achteraf juist de Schiedamse gemeenschap in vuur en vlam te zetten voor hun industrieel erfgoed. Nooit eerder waren Schiedammers zich zo bewust van het belang van hun molens voor de stad. De actie 'Red de Walvisch uit de brand’ werd breed gedragen. Van oliebollenacties tot veilingen, van molenmunten tot een prachtig gala in het zojuist geopende Theater aan de Schie. Wim van Zon en Janet van Huisstede waren de praktische krachten achter de actie en brachten het benodigde geld voor de herbouw van de molen bijeen. In deze lezing blikken zij terug op een roerige tijd vol positief enthousiasme voor Schiedam en haar molens."
Deze bijeenkomst is tevens de finissage van de tentoonstelling
Aanmelden met een e-mail naar kees@jenevermuseum.nl, met vermelding van de datum 29 juni en het aantal personen. De toegang is gratis.
Foto: het Jenevermuseum (archieffoto De Schiedammer Online, foto door Louise Melchers)