'Liber Amicorum' tentoonstelling in de bibliotheek

'Liber Amicorum' tentoonstelling in de bibliotheek

SCHIEDAM - Tot en met 31 januari is in de bibliotheek in de Korenbeurs de groepstentoonstelling Liber Amicorum te zien. Inge Hoefnagel heeft als curator deze tentoonstelling, met werk van 22 verschillende kunstenaars, samengesteld. De bibliotheek is open.

Inge Hoefnagel geeft aan Jan Willem de Boer uitleg over wat een liber amicorum is en hoe zij er in de bibliotheek een tentoonstelling van heeft samengesteld. 

Een liber amicorum (Latijn voor 'vriendenboek') is in de moderne betekenis een bundel voorzien van veelal persoonlijke teksten en illustraties die door vrienden en/of collega's aan iemand wordt aangeboden ter gelegenheid van een jubileum of afscheid. Het liber amicorum is ontstaan uit het album amicorum.

Onder kinderen, met name meisjes, is lange tijd het 'poesiealbum' populair geweest. Een gedrukt liber amicorum is nog altijd een middel om waardering te uiten voor de betreffende persoon. De inhoud kan variëren van een bundel wetenschappelijke bijdragen tot een verzameling persoonlijke verhalen. Een latere opvolger is het vriendenboek. 

Deelnemende kunstenaars zijn:
Marisa Ramdien           
Fred Hemmes
Kaije Feenstra
Otte Jacob
Marlene Voordijk
Jan Wagner
Monique Groeneweg
Elly Nederpeld
Inge Hoefangel
Andie Wieringa
Jan de Winter
Annemarie van Ulden
SAGE
Zhahong Liao
Frances Raboen
Ivy Jugooa
Mirian Zimmerman
Gerrit Bruins
Astrid Meijer
Mirjam Boomert
Dik Kreuk

 

11-01-2022