SCHIEDAM - 120 CDA-lijsttrekkers voor de raadsverkiezingen vragen aandacht voor hun gezamenlijke 'Manifest Geen haat in de raad'. Uitgangspunt zijn de scheldpartijen, verdachtmakingen en bedreigingen van de politici onderling in de Tweede Kamer. Die wil de lokale CDA voorkomen in de raadscampagnes en daarna in het politiek debat in de raad. Hieronder lees je het persbericht dat de CDA Schiedam hier vandaag aan besteedt. Wat we daarin niet lezen: hoe kijkt de CDA aan tegen de situatie in Schiedam. De reactie op deze vraag van lijsttrekker Jaap Pegtel lees je voorafgaand aan het persbericht.
"In antwoord op jouw vraag het volgende. Ik was geen raadslid in de periode 2014-2018, maar was wel vaak bij vergaderingen aanwezig. Als ik de ervaringen die ik in die periode heb opgedaan, vergelijk met die van de afgelopen vier jaar, is er wel een verschil. De debatten zijn steviger, in die zin dat het gevoel mij bekruipt, dat er meer op de persoon wordt gespeeld. Maar ik prijs mij gelukkig dat het niveau van de Tweede Kamer, waar het manifest een halt tegen probeert op te roepen, in Schiedam nog ver te zoeken is", aldus Jaap Pegtel.
Persbericht CDA Schiedam
"Het CDA Schiedam vraagt aandacht voor de verharding in de (gemeente)politiek. Zij komt daarom met het Manifest ‘Geen haat in de raad’.
Wie de laatste weken het debat in politiek Den Haag heeft gevolgd zag dat scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen aan de orde van de dag zijn. Elk debat lijkt verder te ontsporen. Ook in veel gemeenteraden ziet het CDA een verharding die ons grote zorgen baart. Maar liefst 15% van de raadsleden heeft zelf te maken met bedreigingen. Het CDA vindt dat we dit in Schiedam moeten voorkomen.
Het is niet alleen een probleem van de politiek. De verharding en verhuftering van de samenleving is iets wat ambtenaren, boa’s, politieagenten, GGD-medewerkers, journalisten en vele anderen vrijwel dagelijks ervaren. Zowel op straat als online.
Met het Manifest ‘Geen haat in de Raad’ staan 120 CDA-lijsttrekkers op om aandacht en inzet te vragen voor deze problematiek. Het CDA zet in op een samenleving met: minder ik, meer wij. Minder schreeuwen, meer samenwerken. Een samenleving waar we omzien naar elkaar als goede buur, vrijwilliger of mantelzorger. Waar solidariteit en saamhorigheid geen ouderwetse waarden zijn, maar het fundament van een sterke samenleving.
CDA-lijsttrekker Jaap Pegtel: “Samen kunnen we meer”. In de nieuwe gemeenteraad gaan wij meteen het gesprek aan om samen met alle partijen van goede wil de ‘Haagse toestanden’ te weren uit onze gemeenteraad. Ook wil het CDA met deze partijen kijken wat we samen kunnen doen om de verharding en de verhuftering in de samenleving te verminderen.
Het CDA Schiedam roept alle partijen op het Manifest ‘Geen haat in de raad’ te ondertekenen."