SCHIEDAM - Monique Rotteveel, fractievoorzitter van Lokaal Onafhankelijk Schiedam, heeft aan het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Je kunt het zevental vragen en de inleiding hierop hieronder integraal lezen.
"Schriftelijke vragen over de opvang van Oekraïners.
Geacht college,
Naar aanleiding van de drie updates die wij hebben ontvangen over de opvang van de Oekraïners, zijn er vragen bij ons gerezen.
De gemeente is in april 2022 begonnen met de opvang van 161 mensen. Deze maand is dat
aantal gestegen naar 450 mensen. Dat is toch behoorlijk in nog geen vier maanden voor een
kleine stad als Schiedam. Het kabinet deed een beroep op het Staatsnoodrecht, dus zijn de
burgemeesters verplicht in Nederland om opvang voor Oekraïners te organiseren. Het kabinet heeft de afspraak met de VNG dat door de opvang de gemeenten er financieel niet op achteruitgaan. Wel is de gemeente verantwoordelijk voor het bieden van WMO-zorg. Een
aandachtspunt is dat de opvang niet mag leiden tot verdringing op de woningmarkt. De gemeente heeft de wettelijke taak te zorgen voor vervoersmogelijkheden voor schoolgaande kinderen in de vorm van gratis fietsen en openbaar vervoer. De reguliere vergoeding voor baby’s is onvoldoende om de kosten te dekken en de gemeente zorgt ervoor dat de baby’s de noodzakelijke verzorging krijgen.
1. Hoeveel Oekraïners verwacht u dit jaar nog op te vangen?
2. Het kabinet kan nu wel de burgemeester verplichten tot opvang van vluchtelingen, maar hij heeft ook de wettelijke taak te zorgen dat zijn eigen stad niet in het geding komt met betrekking tot financiën, veiligheid, woningen e.d. Wordt er wel voldoende geageerd tegen de alsmaar toenemende opvang door de burgemeesters tegen het kabinet of wordt het maar als zoete koek geslikt?
3. Er is een afspraak met de VNG gemaakt over de vergoedingen die de gemeente zal ontvangen van de Rijksoverheid. Voorlopig schiet de gemeente de kosten voor en worden er zinnen gebruikt, betreft de vergoedingen, als “naar het zich laat aanzien” en “we verwachten te ontvangen”. Hoe zit het precies met die afspraken en wanneer komt het Rijk met dat geld over de brug?
4. Om welk bedrag gaat het tot nu toe wat de gemeente zelf heeft moeten bekostigen en niet vergoed krijgt van het Rijk?
5. De zorg ging in april/mei via de SOV (subsidieregeling onverzekerde) van het CAK. Vanaf 1 juli komt deze zorg ten laste van de RMO (Regeling Medische zorg ontheemden uit Oekraïne) voor vluchtelingen met een burgerservicenummer; zonder burgerservicenummer blijft de SOV beschikbaar. Hoe zit dit precies en op welke manier vindt de controle van vluchtelingen plaats die zonder BSN gebruikmaken van de zorg?
6. Er zijn in regionaal verband (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) afspraken gemaakt over het voortgezet onderwijs, de internationale schakelklassen, voor jongeren van 12 tot 18 jarige. Door ruimtegebrek op de locaties is er gezocht naar ruimte en jawel hoor, in Schiedam hebben we wel weer vier lokalen in de schoolwoningen aan het Stockholm.
Waarom lukt dit alles toch steeds weer in Schiedam en blijven Vlaardingen en Maassluis buiten schot? Zijn er met de twee buurtgemeenten hierover ook afspraken gemaakt?
7. Hoe kunt u uw Schiedamse bevolking en ons uitleggen dat mensen die gevlucht zijn uit een ‘zeer gevaarlijke oorlogssituatie’ en hier van alles voorzien worden, 14 dagen op vakantie gaan naar dat land?
Vriendelijke groet,
Monique Rotteveel"
Lees hierover ook:
Vluchtelingen in gemeentelijke opvang mogen 2 weken afwezig zijn, o.m. voor vakantie