M40 is online informatiepunt met chatfunctie voor jongeren

 M40 is online informatiepunt met chatfunctie voor jongeren

SCHIEDAM - Vandaag is Checkpoint M40 van start gegaan. Dit is een online informatiepunt voor jongeren van 16-21 jaar. Voorlopig is het uitsluitend online, maar er wordt ook gedacht aan een inloopmogelijkheid.

Doel van Checkpoint M40 is om jongeren in Schiedam te informeren over allerlei zaken, zoals financiën, administratie, wonen en opleiding. Er zijn van allerlei zaken waar jongeren tegenaan kunnen lopen, of het nu gaat om school, een bijbaantje of zaken zoals huurtoeslag en andere zaken, met name van alles wat er bij komt kijken als je 18 wordt.

Christilene Monteiro en Danielle Merkenij hebben dit project bedacht. Ze zijn zelf jong en zien om zich heen dat jongeren het moeilijk hebben. Via Instagram zien ze berichten langskomen van jongeren die zich eenzaam voelen of in de problemen komen. Daar willen ze graag iets aan doen. De twintigjarige Danielle Merkenij: "Ik ben er voor de jongeren omdat wij de toekomst zijn! Dit lukt je natuurlijk niet alleen." Daarom is ook Christilene Monteiro (24 jaar) er actief mee. Christilene : "Ik vind het leuk om jongeren te ondersteunen, motiveren en het beste uit henzelf te halen. I believe you are your own enemy, but also your own superhero."

Yasmina Ayout, loopt als stagiaire Social work stage bij de Kansenfabriek / DOCK. Meedoen met Checkpoint M40 past binnen haar stage en passie. De negentienjarige Yasmina: "Mijn passie is mensen helpen, ik krijg er een lach van op m’n gezicht. Hierom wil ik de jongeren ondersteunen waar het nodig is."

Christi, Danielle en Yasmina willen jongeren graag helpen. Het is niet zo dat ze een pasklare oplossing bieden, maar ze denken wel mee en delen informatie met de jongeren om ze verder te helpen. Wat Checkpoint M40 bijzonder maakt is dat deelnemen binnen een vrijwillig kader gebeurt.  Jongeren kunnen anoniem chatten, waardoor er geen druk op wordt gelegd om vragen te stellen.  Christi, Danielle en Yasmina hebben een rooster gemaakt om de chat te beantwoorden via messenger. Via Instagram en Facebook gaan ze allerlei tips delen met jongeren.

De informatie op de website hebben de dames verzameld van bestaande organisaties en online informatie. Een stagiaire van het Techniek College Rotterdam heeft de website gebouwd en houdt de veranderingen bij.

Het project wordt uitgevoerd door vrijwilligers in samenwerking met JIT en jongerenwerk van DOCK Schiedam, Buurtwerk en hulpverleningsorganisaties als Humanitas, Minters en Stroomopwaarts. De informatie op de website komt van deze organisaties, maar er is ook aandacht voor bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding.

Met trots hebben Christi, Danielle en Yasmina de website onder de naam Checkpoint M40 kort geleden gepresenteerd aan samenwerkingspartners in de Kansenfabriek.  Brenda Flapper, coördinator van de Kansenfabriek vanuit DOCK Schiedam aan de Meesterstraat 40 (zijstraat van de Nolenslaan in Schiedam Nieuwland), heeft voor de plek gezorgd en samen met de jongeren een stedelijk wijkbudget aangevraagd voor de opstart.  Milaika Blijden, moeder, wijkbewoner van Nieuwland en vrijwilliger bij de Kansenfabriek ondersteunt het project, samen met professionals op het gebied van jeugd- en jongerenwerk in Schiedam, zoals Halima Bare van JIT en Yves Ibuna van Buurtwerk.

Welkom, nu nog even alleen online, voor jongeren uit Schiedam van 16 – 21 jaar
De bedoeling is om wekelijks een inloopmogelijkheid te gaan bieden aan jongeren. Dat zal dan zijn aan de Meesterstraat 40 (vandaar M40) waar jongeren met allerlei vragen terechtkunnen over zaken die te maken hebben met hun toekomst. Maar het zal ook een plek worden om huiswerk en schoolopdrachten te maken en waar vrijwilligers en professionals aanwezig zijn om hun vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Door corona is de inloopmogelijkheid helaas even uitgesteld. Een ander idee is om de informatie die op de website komt, in een boekje of map te verwerken, speciaal voor jongeren in Schiedam e.o. In de map kan de jongere dan meteen ook zelf alle informatie op maat verzamelen, waardoor het makkelijker wordt om financiële en andere zaken bij te houden.

Iedereen, maar met name jongeren zijn van harte welkom op de website https://checkpointm40.nl/

Heb je tips en adviezen, laat het dan weten via info@checkpointm40.nl

Foto: v.l.n.r. Danielle Merkenij, Christilene Monteiro en Yasmina Ayout

 

logo checkpoint (002)

 

 

14-12-2020