Schiedams donorkind in VPRO-documentaire 'Het zaad van Karbaat'

Martijn van Halen kreeg er zestig broers en zussen bij

Martijn van Halen kreeg er zestig broers en zussen bij

SCHIEDAM - Vanaf maandag 1 maart (aanvang 20.30 uur) is bij de VPRO op NPO 2 de driedelige documentaireserie 'Het zaad van Karbaat' te zien. De inmiddels overleden arts Jan Karbaat insemineerde meer dan 65 keer zijn patiënten met zijn eigen sperma. Schiedammer Martijn van Halen is één van de vele nakomelingen van dokter Karbaat.

Regisseur Miriam Guttman was met haar cameraploeg in december 2019 in Schiedam voor opnames van het programma. Martijn van Halen werd toen geïnterviewd op zijn kerstbomenverkoopplaatsen op het Bachplein, de Göteborg en Buitenhavenweg in Schiedam.

Hij werd geholpen bij de kerstbomenverkoop door meerdere kinderen die eveneens donorkinderen zijn van Karbaat, halfbroers en -zussen dus, die Martijn heeft leren kennen nadat hij hoorde een van de donorkinderen van Karbaat te zijn. Van zo'n zestig kinderen is het bekend, maar dat is het topje van de ijsberg, zegt Martijn in een interview met Jan Willem de Boer van JW TV. Naar schatting is het namelijk slechts bij zo'n 10% van de kinderen bekend dat zij een donorkind zijn. 

Martijn van Halen is in Schiedam vooral bekend van de vele jaren dat hij vanaf zijn schuit in de Nieuwe Haven bloemen en planten verkocht. 

Je kunt het interview dat Jan Willem de Boer met Martijn van Halen in december 2019 had, terugzien door onderstaande afbeelding aan te klikken.

Hier lees je meer over de documentaire op een webpagina van de VPRO:
https://www.vpro.nl/programmas/het-zaad-van-karbaat.html

Foto boven het artikel: je ziet de cameraploeg aan het werk op het Bachplein in Schiedam, geheel links Martijn van Halen

21-02-2021