Asian BBQ Restaurant moet verhuizen

‘Met tranen in de ogen’

‘Met tranen in de ogen’

SCHIEDAM - Het hebben van een culinair reizend circus heeft zo voor- en nadelen. Een voordeel is dat je overal, daar waar je je keuken plaatst, nieuwe mensen leert kennen.

Maar is het een nadeel dat je na elke verhuizing weer jezelf moet etaleren en een nieuwe klantenkring moet opbouwen? ‘Nee,’ aldus Miranda Maria en Mischa. ‘Onze klanten reizen met ons mee en volgen ons via de sociale media. Dus er komen steeds meer klanten bij. Een hoop klanten volgen ons en zijn al op meerdere locaties geweest.’

From one place to another
Na vijftien jaar culinair reizen en op tien locaties actief te zijn geweest is dit het zestiende jaar en wordt het de elfde locatie waar, op regio-gebonden plaatsen, de Thaise keuken wordt gepropageerd. Nu staat de volgende move eigenaars Miranda Maria en Mischa voor de inmiddels gekende blauwe schuifdeur. Dat wordt dan die nummer elf in een even grillige als soms lieflijk pittoreske reeks.

Vorig jaar streken ze al succesvol neer op het terrein van v/h De Glasfabrieken. Een gezellige plek ondanks of misschien juist wel vanwege de industriële uitstraling van een belangrijk stukje Schiedamse geschiedenis.

Zoals Schiedammers (online of niet) weten is dit terrein voorbestemd voor woningbouw. Dit betekent dat de huidige horeca c.s. en de opstallen op termijn dienen te verdwijnen. Wie het terrein oprijdt ziet aan de achterzijde al dat de grond hard op weg is om bouwrijp te worden.

Half-om-half
Voor het juist (1 juli 2024) weer opgestarte avontuurlijk ingestelde duo, dat het jaar al tijdenlang verdeelt in een half oriëntaals (met Thailand als thuisbasis, waar vrijwilligerswerk wordt gedaan) deel en een Zuid-Hollandse helft (Rotterdam, red.), een streepje door de rekening. Er moet op stel en sprong worden verhuisd. En een andere locatie betekent: verbouwen.

Verbouwen is ook bouwen
Die verbouwing is hard op weg om visueel gereed te zijn. ‘Maar na het grove timmerwerk komen de aansluitpunten van water, afvoer, gas en elektriciteit,’ aldus Miranda Maria en Mischa. ‘Verhuizen is nog het minste werk.’ Als we vanuit de huidige standplaats aan de westkant een deur door gaan komen we direct … in het nieuwe pand.

Nu nog een bouw- annex werkplaats zijn de eerste contouren al duidelijk. ‘Geografisch verandert er niet zoveel,’ aldus het reislustige duo dat grote overeenkomsten vertoont met trekvogels. ‘Deze stek is vrijwel van dezelfde afmetingen als Asian BBQ 10.0 We kunnen binnendoor verhuizen. Wel lekker als het regent, maar daarvan hebben we al genoeg gehad dit voorjaar en begin zomer. Laat het maar droog blijven.’

Doordat ze een reizend culinair circus zijn is alle apparatuur, meubilair, et cetera aangepast aan ad-hoc opstappen en wegwezen. ‘Zie het als een tent maar dan van steen, cement, hout en glas.’

Dubbel werk
Nu nog heeft het dynamische koppel een dubbele baan: ’s ochtends verbouwen, ‘s middags en ’s avonds het restaurant. ‘Het is even zwaar, maar we knijzen het wel.’ Toch zit er een kleine stop op het restaurant. Die stop gaat in op woensdag 1 en duurt tot vrijdag 9 augustus, de heropeningsdatum. Die tijdelijk stop is noodzakelijk, omdat ze maar één “restaurant-set” hebben. Denk hierbij aan de bar en alle noodzakelijkheden die een restaurant vraagt.

Het blijft niet alles bij het “oude”. Het toilet verdwijnt. Daarvoor in de plaats een groot toilettenblok vlakbij op de parkeerplaats. Wat natuurlijk wel gelijk blijft zijn de sfeer, het eten en de gastvrijheid van Miranda Maria en Mischa. Kom gerust een kijkje nemen en (belangrijker nog) een hapje.

Moo Kata (Mu Kratha)
Voor wie het (nog) niet weet: Moo Kata is een culinaire mix van de Koreaanse barbecue en de Chinese hot pot. Rauwe ingrediënten (groenten, vlees en vis), die je zelf bij het buffet pakt, kook je op de top van de grill/bbq. Onderaan een rand met hete bouillon waarin na verloop een elke keer heerlijke soep ontstaat.

Het is een gezellige manier van eten waarbij de hot pot in het midden van de tot tafel gebombardeerde kabelhaspels staat te dampen.

Als er huizen staan op het v/h De Glasfabriek zullen Miranda Maria en Mischa echt moeten verhuizen. Dan geen binnendoortjes meer. Het liefst blijven ze in Schiedam. Als daar een geschikte plek is, natuurlijk. Anders wordt het zoeken binnen Groot-Rotterdam, daar waar ze ’s zomers wonen en werken. 

Asian BBQ Restaurant
Terrein v/h De Glasfabriek
Telefoon: 06-2887 1132
E-mail: info@asianbbqrestaurant.com 
Website: www.asianbbqrestaurant.com 

Openingstijden
Woensdag t/m zondag van 17.30 t/m sluit (afhankelijk van de laatste gasten)
Maandag & dinsdag gesloten

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschriften
Boven: Miranda Maria en Mischa met tranen in de ogen (van het lachen). Ondanks een tijdelijk dagelijkse dubbele shift staat hun goede humeur en humor nog altijd kaarsrecht overeind 
Onder: Mischa bekijkt het voorlopig industrieel hoogtepunt en weet dat er nog genoeg werk is aan de winkel

Zie ook de reportage door Jan Willem de Boer:
Restaurant Asian BBQ blijft toch op terrein Glasfabriek (deschiedammeronline.nl)

240731 Asian BBQ

31-07-2024