Spanjer: 'Er gebeurde veel, maar toch was er altijd die kneuterigheid'

Met welke schrijvers heb jij aan de bar gestaan?

Met welke schrijvers heb jij aan de bar gestaan?

SCHIEDAM - Gisteravond tussen acht en tien zag je een opmerkelijke dynamiek in de binnenstad. Bekende en minder bekende schrijvers die begeleid door medewerkers van de bibliotheek of bestuursleden van het Literair Gezelschap zich van de ene naar de andere kroeg bewogen. Idem groepjes mensen die bezig waren met hun literaire kroegentocht. Voor het tweede jaar in successie was er 'Schrijvers aan de Toog'.

door Jan Schrijver

amaartenspanjer1boekhuis-1

Dertien schrijvers droegen elk op drie locaties voor uit eigen werk, met een steeds wisselend publiek. Eén van de veertien horecagelegenheden - Bar the Angel - was wegens ziekte van de eigenaar vervangen door Het Schiedams Boekhuis. Op de foto's zie je daar Maarten Spanjer (1952) aan het woord. Hij gaf het publiek de keus uit verschillende verhalen. Zijn suggestie om een verhaal over klaverjassen voor te lezen werd door de aanwezigen afgeschoten. Spanjer gevat als altijd: "Ja, nou moeten jullie weten, dat ik ook helemaal niet van klaverjassen houd, dat is gekomen nadat ik dit verhaal heb geschreven." Als opening werd gekozen voor een verhaal over seks in de jaren zestig-zeventig, er gebeurde veel, maar toch was er altijd weer die kneuterigheid, zo zei Spanjer. Het was ook de tijd van de Candy en van bossen met schaamhaar. Er volgden nog enkele verhalen. De volgende stop voor Spanjer was café De Boemerang, een totaal andere setting. Wij kwamen er net vandaan en zagen en hoorden Hanneke Hendrix (1980) achter de rock&rollmicrofoon voordragen.

ahannekehendrixboemerang

Dat was wel even doorbijten voor schrijfster en hoorspelmaakster Hendrix, want het publiek haakte spontaan in op het verhaal dat in een kroeg speelde. "Ik ben wel wat gewend; ik heb jarenlang achter de bar gestaan in het café waar dit verhaal speelt, In de Blaauwe hand, het oudste café van Nijmegen trouwens." Ze plakte er nog een verhaal aan vast, waarna ze naar haar tweede locatie toog, Bier & Vinyl. Bij deze lp-winkel tevens bierbar traden gisteravond ook stadsdichter Schiedam Jarle Lourens op en dichter, schrijver, drummer, performer Joost Oomen (1990) op (zie foto's hieronder, foto door Ernst van Velzen).

aeroomen

BIERV

Merlijn Kerkhof, de zoon van Vlaardinger Wim Kerkhof van The Amazing Stroopwafels, droeg voor in Restaurant Oniria. 

amerlijnkerkhofoniria

"De gasten zaten nog te eten en dan vraag je je af of ze erop zitten te wachten dat ik een stukje voordraag, maar ik kreeg alle aandacht, hartstikke leuk om dit te mogen doen in een restaurant", zei Kerkhof (36), die in het dagelijks leven muziekredacteur is bij de Volkskrant. Zijn rugzak stond op de grond, aan de voet van de barkruk waarop hij zat. "De twintig exemplaren die ik bij me had, heb ik vanavond allemaal al verkocht in de vorige sessie. Dat was bij Wijning. Het boek dat ik mijn hand heb, is het laatste." "Verkocht", zei iemand aan de bar. En met een briefje van twintig en een persoonlijke opdracht door Merlijn werd de transactie beklonken.

arobertapetzoldtzaalig

Er waren twee van de veertien geprogrammeerde schrijvers afwezig. De afzegging van Özcan Akyol kwam pas laat binnen gisteren, zodat hij niet vervangen kon worden. Vrouwkje Tuinman was de andere afwezige. Zij werd vervangen door Roberta Petzoldt. Op de foto hierboven leest Roberta voor in restaurant Záálig. 

Op de foto's in de galerij hieronder (foto's door Ted Konings) Joost Oomen in Lucas Drinkwinkel, Aafke Romeijn in De Eenling en Daniël Dee in 't Anker

afbeelding
afbeelding
afbeelding

11-11-2022