Minstens 190 Schiedamse gezinnen slachtoffer van Toeslagenaffaire

Minstens 190 Schiedamse gezinnen slachtoffer van Toeslagenaffaire

SCHIEDAM - Zeker 190 gezinnen in Schiedam zijn de dupe van de Toeslagenaffaire. Dat aantal zou nog verder kunnen oplopen, zo meldt de gemeente.

"Hoeveel Schiedamse gezinnen door deze affaire gedupeerd zijn is nog niet duidelijk. Het zou in eerste instantie om 117 Schiedamse gedupeerden (peildatum 12 oktober 2020) gaan, maar volgens de aantallen van de Belastingdienst zou het om 190 gedupeerden gaan (peildatum 26 januari 2021). Tevens bestaat de kans dat het om meer mensen gaat, omdat nog niet iedereen zich bij de Belastingdienst heeft gemeld", zo laat burgemeester Lamers vandaag weten aan de gemeenteraad. 

Het college vindt dat de gedupeerden zo snel mogelijk hulp moeten ontvangen om hun leven weer op orde te krijgen. Stroomopwaarts heeft de opdracht gekregen om een meldpunt in te richten om de gedupeerden uit de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam te ondersteunen. "Op 19 januari 2021 is Stroomopwaarts gestart met het meldpunt gedupeerden kindertoeslagaffaire en is er een communicatiecampagne ingezet waarin wij gedupeerden die hulp nodig hebben oproepen zich te melden", aldus de burgemeester. "Afhankelijk van de gegevens en aantallen gedupeerden zal Stroomopwaarts hen binnen afzienbare tijd, en bij voorkeur telefonisch benaderen en wijzen op het ondersteuningsaanbod van de gemeente."

De burgemeester gaat in op waaruit de ondersteuning bestaat: "Voor nu bieden we waar nodig bijstand en ondersteuning aan de gedupeerden waarbij we de komende tijd zullen nagaan wat dit voor de gemeente betekent. Het gaat hierbij niet alleen om financiële ondersteuning, maar ook om het begeleiden van de gedupeerden. Ook signaleren we dat de gedupeerden door de toeslagenproblematiek hun huurwoning uit moesten en nu in particuliere huurwoningen wonen. Het is mogelijk dat zij zich weer gaan melden hij de woningstichting Woonplus voor een sociale huurwoning. Dat verhoogt de druk op de woningmarkt voor dit soort type woningen."

"Wij hebben helaas nog niet de beschikking over de gegevens van Schiedammers die bij de Belastingdienst bekend zijn. Vooralsnog is het dus niet mogelijk om de getroffenen gericht en persoonlijk te benaderen. Als gemeente hebben we nadrukkelijk de wens geuit om te beschikken over de contactgegevens van gedupeerde ouders die zich hebben gemeld bij de Belastingdienst/Toeslagen."

Foto: de typerende rood-witte enveloppen van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst, foto door mystic_mabel - https://www.flickr.com/photos/parkris/3672434417/ , CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99160370

 

15-02-2021