GroenLinks en Fractie van Dijk vragen zich af over Stroomopwaarts:

Moeten werk-consulenten voortaan tegelijkertijd fraude-controleur zijn?

Moeten werk-consulenten voortaan tegelijkertijd fraude-controleur zijn?

SCHIEDAM - Kortgeleden werd in de gemeenteraad het onderwerp Regionale Koers Handhaving Participatiewet behandeld (bedoeld om misbruik van uitkeringen op te sporen). Daarnaast zijn de raadsleden geïnformeerd over de fraudeopsporing bij Stroomopwaarts. GroenLinks Schiedam en Fractie van Dijk maken zich zorgen over de balans tussen fraudeopsporing en begeleiding (en mogelijke excessen hierin) en over de inzet van publiek geld. De schriftelijke vragen die deze fracties samen hebben gesteld, kun je hieronder integraal lezen.

"Onlangs werd in de gemeenteraad het onderwerp 'Regionale Koers Handhaving Participatiewet' behandeld. Daarnaast zijn raadsleden aanvullend geïnformeerd over de fraudeopsporing bij Stroomopwaarts (SOW). GroenLinks en Fractie van Dijk maken zich zorgen over de balans tussen fraudeopsporing en begeleiding, en mogelijke excessen hierin, en over de effectieve en efficiënte inzet van publieke middelen. Daarom stellen wij de volgende schriftelijke vragen aan het college.

Uit de presentatie die raadsleden onlangs hebben ontvangen kwam naar voren dat het project om misbruik van de Participatiewet op te sporen is beëindigd en dat de opsporing nu een integraal onderdeel van het werk van de consulenten gaat uitmaken.
1. Klopt dit en zo ja, is het college niet van mening dat het werk van consulenten van SOW erop gericht moet zijn cliënten aan werk te helpen?
2. Zo ja, hoe gaan consulenten dit dan integreren in hun werk, of wat wordt het beleid van SOW hierin, en hoe wordt dan gezorgd dat alle consulenten hier op dezelfde manier mee omgaan? Hoe voorkomt het college dat SOW geen fraudeopsporingsinstantie wordt, maar zich blijft richten op haar primaire taak? Denk hierbij ook aan checks and balances en proportionaliteit.
3. Extra vraag: Wat waren de kosten van dit project? Hoeveel cliënten zijn er onderzocht en hoeveel gevallen van fraude zijn er ontdekt? Is dit project zinnig geweest?

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het Inlichtingenbureau (IB) om opheldering gevraagd over de wijze waarop het bureau zijn data verwerkt. O.a. om situaties zoals met de toeslagenaffaire te voorkomen. Na 2 jaar heeft het IB hierover nog geen inzicht kunnen verschaffen.
4. Is het college bereid de samenwerking met het IB op te schorten totdat het IB daaraan heeft voldaan tot tevredenheid van de Autoriteit Persoonsgegevens?
5. Zou het naar de mening van het college verstandiger zijn om sowieso niet samen te werken met private organisaties op het gebied van dataverwerking en persoonsgegevens?

Uit onderzoek is gebleken dat ouders er in sommige gevallen voor kiezen hun kinderen uit huis te zetten uit angst voor de kostendelersnorm.
6. Komt dat in Schiedam voor en zo ja, hoe vaak?
7. Ziet het college het als zijn taak dit te voorkomen?

Daarnaast staat de kostendelersnorm hulp aan anderen soms in de weg. Denk hierbij aan hulp aan een dakloze vriend of familielid. Ook kan in sommige situaties mantelzorg worden bemoeilijkt. Hiervoor kan vrijstelling worden verleend.
8. Wat zijn de voorwaarden van die vrijstelling?
9. Hoelang wordt die vrijstelling verleend en kan die (oneindig) worden verlengd?

Fractie Van Dijk/Sun van Dijk
GroenLinks/B. Voortman"

27-01-2021