SCHIEDAM - De zolder van Stedelijk Museum Schiedam wordt deze zomer omgetoverd tot een duister universum. Hier presenteert de Limburgse kunstenaar Morena Bamberger (Roermond, 1994) een nieuwe installatie waarin ze de overgang tussen leven en dood onderzoekt. De mystieke kanten van het leven en oude culturen vormen haar inspiratiebronnen. Met ‘Through Matter of Time’ heeft Bamberger voor het eerst een solotentoonstelling buiten Limburg.
In het donker doemen door spots aangelichte figuren op, die de aandacht trekken door hun stralende verschijning. De wezens hebben geen ledematen en lijken ingekapseld in een brok materie dat glinstert en schittert. Ze zien eruit alsof ze afkomstig zijn uit het binnenste van de aarde, net als edelstenen en het zwarte goud dat vroeger in Zuid-Limburg werd gedolven. Als bezoeker vraag je je af wat de staat is van deze figuren: leven ze, zijn ze dood of dromen ze?
Visioenen
Bamberger neemt ons mee in haar innerlijke zoektocht waarin droombeelden en visioenen een alternatieve werkelijkheid oproepen en waarin het verschil tussen leven en materie wordt bevraagd. Wat is dood en wat is leven? Wie zegt dat ons leven echt is en niet een droomtoestand? Voor deze installatie put ze niet alleen uit haar eigen mystieke ervaringen, maar ook uit oude culturen zoals die van Egypte, de Paaseilanden, de Kelten en de Russische volkscultuur, evenals haar eigen Sinti roots. Met geuren en geluid weet ze de spirituele ervaring van de bezoeker nog extra te versterken.
Haar sensitiviteit en gevoeligheid voor de mystieke kanten van het leven vertaalt Bamberger in betoverende werken, die de bezoeker niet alleen visueel, maar ook zintuiglijk meevoeren naar de spirituele wereld zoals zij die zelf ervaart. Morena Bamberger komt uit de Sinti gemeenschap en is de eerste kunstenaar in Nederland met deze achtergrond. Het was niet makkelijk voor haar om haar familie duidelijk te maken dat ze beeldend kunstenaar wilde worden. Muziek speelt binnen de Sinti een belangrijke rol, maar beeldende kunst is een onontgonnen terrein. Al op jonge leeftijd voelt Bamberger zich aangetrokken tot het creëren van dingen en trekt ze de natuur in, waar ze veel bezieling vindt.

Morena Bamberger, Through Matter of Time (detail), foto Tobias Heemels
Opleiding en erkenning
In 2018 studeert ze af aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Maastricht waar ze haar Bachelor Fine Art behaalt. In 2019 is ze artist in residence aan de Jan van Eyck Academie Maastricht. Ze wint de Gilbert de Bontridder Prijs en de Henriëtte Hustinxprijs (beide in 2018) en in 2019 het Limburgs Beeldende Kunst Stipendium.
In 2022 wint ze de Parkstad Limburg Prijs en toont ze haar werk in Schunck Heerlen, het Bonnefantenmuseum Maastricht en het Odapark Venray. In 2024 nodigt het Bonnefantenmuseum haar uit samen te werken met Malgorzata Mirga-Tas, een Roma kunstenaar die in 2023 furore maakt met haar grote installatie voor de Biënnale van Venetië.
Bij de entree van deze tentoonstelling maakt Bamberger een nieuw werk over haar Sinti familie. Deze installatie, Sonnekaskro Djiephen, laat de woonwagen als een kapel zien, waar religie en reizen samenkomen. Dit werk en ook andere installaties zijn aangekocht door het Bonnefantenmuseum.
Aanstormend talent
Stedelijk Museum Schiedam geeft elk jaar twee jonge kunstenaars de kans nieuw werk te maken voor een van de zalen op zolder. Sinds de jaren vijftig richt het museum zich op ‘thans levende kunstenaars’ en stimuleert het de ontwikkeling van aanstormend talent in de beeldende kunst. Van de Cobrakunstenaars – die destijds een revolutie in de Nederlandse moderne kunst teweeg brachten en waaruit de fameuze Cobra collectie van het museum is ontstaan – tot nu.
Kunsthistoricus Nicolette Gast is gastcurator van deze tentoonstelling.
Met dank aan
‘Through Matter of Time’ is mede mogelijk gemaakt vanuit de Basisinfrastructuur voor regionale musea van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Stedelijk Museum in Schiedam
Hoogstraat 112, 3111 HL Schiedam
010 246 3666
Foto boven:
Morena Bamberger in haar installatie Canis Lunatic, 2018, foto Dani Silvia