Filmvertoning en gesprek over vergeving en vrede in Wenneker Cinema

Movies that Matter On Tour: I Shall Not Hate

Movies that Matter On Tour: I Shall Not Hate

SCHIEDAM - Op dinsdag 15 oktober opent Wenneker Cinema een nieuw seizoen 'Movies that Matter On Tour' met de documentaire 'I Shall Not Hate'. Deze aangrijpende film vertelt het verhaal van dr. Izzeldin Abuelaish, een Palestijnse arts die zijn drie dochters verloor bij een Israëlische aanval op Gaza. In plaats van zich over te geven aan haat, kiest hij voor vergeving en verzoening.

Voor de filmvertoning zal Régis Cazenave, voorzitter van Amnesty International Rotterdam en expert op het gebied van mensenrechten, de film inleiden. Hij zal ingaan op de thematiek van de film en de situatie in het Midden-Oosten. Régis Cazenave (portretfoto hieronder) is een ervaren internationaal manager met een passie voor duurzaamheid, energietransitie, inclusie en sociale impact en zet zich in voor de bescherming van mensenrechten wereldwijd.

Na de vertoning is er gelegenheid om met Régis in gesprek te gaan.

regis

Over de film
De missie van tolerantie en vergeving van een Palestijnse dokter wordt op de proef gesteld wanneer hij zijn drie dochters verliest op 16 januari 2009. Ontmoet in deze documentaire de bestsellerauteur Izzeldin Abuelaish uit Gaza, genomineerd voor een Nobelprijs, wiens grootste tegenstander de haat zelf is. Heel inspirerend en urgenter dan ooit. 

De Palestijnse dokter Izzeldin Abuelaish is een man met een ongewoon genereus hart. I Shall Not Hate volgt zijn levensreis van het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza naar de Universiteit van Toronto en het Israëlische Hooggerechtshof. Abuelaish was de eerste Palestijnse dokter die werkte op een Israëlische kraamafdeling. Maar wanneer een Israëlische tank zijn huis bombardeert en zijn drie dochters doodt, wordt zijn missie van vergeving en verzoening tot het uiterste op de proef gesteld. 

Tegen alle verwachtingen in weet Izzeldin Abuelaish zijn tragedie om te zetten in een wereldwijde campagne om haat uit te roeien. Hij verkondigt zijn boodschap in het Engels, Arabisch en Hebreeuws, wordt geciteerd door Barack Obama en genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Maar dokter Abuelaish wordt nog steeds achtervolgd door verdriet. Hij is ervan overtuigd dat hij, om zijn dochters te eren, de Israëlische regering verantwoordelijk moet houden voor de ongeprovoceerde aanval die zijn familie heeft verwoest. I Shall Not Hate is een proeve van tolerantie van een diep inspirerende man, met een boodschap die urgenter is dan ooit. 

Over Movies that Matter
Stichting Movies that Matter wil publiek, opinieleiders en beleidsmakers raken en bewustmaken van mensenrechten en situaties waarin deze rechten en menselijke waardigheden in het geding zijn. Dat doen we door middel van films over een rechtvaardige en duurzame samenleving te tonen. Film heeft namelijk een ongekend vermogen: het opent ogen. Wat in woord en geschrift soms niet lukt, ondanks gedetailleerde rapporten, krijgt het bewegende beeld vaak wel voor elkaar. 

Adres:
Vijgensteeg 2
Schiedam
Tekst:
Wenneker Cinema
Foto’s:
Copyright ©2024 Movies that Matter

14-10-2024