SCHIEDAM - Het fraaie najaarsweer nodigt uit om naar buiten te gaan, waar je veel kunt zien. In dit jaargetijde vinden namelijk grote veranderingen plaats in het dieren- en plantenleven. Tijdens de herfstexcursie op het NME-centrum leert groep 5 bijvoorbeeld waarom je in dit seizoen veel paddenstoelen en spinnen ziet. In deze nieuwsbrief lees je meer over de herfstexcursie en andere ‘groene’ onderwerpen. Veel leesplezier en geniet van de herfst.
Excursie Proef de herfsttuin is gestart
Leerlingen van groep 5 komen vanaf begin november het najaar ‘proeven’ op het NME-centrum. Op 5 november doet groep 5 van obs Loep als eerste mee aan de excursie ‘Proef de herfsttuin’. De leerlingen gaan op ontdekkingstocht en krijgen daarbij hulp van verschillende dieren, die verstand hebben van paddenstoelen, boomzaden, de voedselketen en andere boeiende onderwerpen. Aan de hand van spannende opdrachten leren de kinderen waarom juist in de herfst zoveel paddenstoelen en spinnen zijn te zien bijvoorbeeld. Hoe ze zelf een weerbericht kunnen maken, weten ze na een bezoek aan het weerstation. In de herfst is heel veel te beleven, ervaren de leerlingen tijdens deze excursie.
Kom ook met jouw groep de veelzijdige herfst ontdekken op het NME-centrum! Reserveer hier voor de excursie: Proef de herfsttuin.
Windas en Startblok werken hard aan duurzaamheid
Op de basisscholen Het Windas en Het Startblok wordt hard gewerkt om de eretitel ‘duurzame school’ te bemachtigen. Beide scholen doen namelijk mee aan het programma Eco-Schools. Madelon van Rijn, gastdocent van stichting Code Groen educatie / het NME-centrum, begeleidt de leerlingen van het Eco-team en ondersteunt leerkrachten bij dit proces.
Het Eco-team op obs Het Windas bedacht onder meer de ‘Gouden Ideeënbus’ en maakte voor buurtbewoners een informatiefolder over de textielcontainer op het schoolplein. Verder werd een tekening van 2 Eco-teamleden opgenomen in het ontwerp voor het vergroende schoolplein bij de dependance aan de Schiedamseweg. In september had het Eco-team alle 7 stappen van het verduurzamingstraject doorlopen en daarmee de Groene Vlag behaald. Wethouder Frans Hamerslag is uitgenodigd om dit internationale keurmerk voor duurzame scholen op 11 november tijdens een feestelijke bijeenkomst te overhandigen aan de trotse leerlingen en dito schoolleiding.
Op obs Het Startblok houdt het Eco-team zich momenteel bezig met water als gezonde dorstlesser. Uit de Eco-scan van 2 jaar geleden kwam dit onderwerp als één van de aandachtspunten naar voren. Madelon denkt dat ze de Groene Vlag voor Het Startblok in december kan aanvragen.
Wil je ook meedoen met het Eco-Schoolsprogramma? Kijk dan hier voor meer informatie en meld je aan: Eco-School worden.
Vraag een gratis groentezadenpakket aan
Groente kweken is heel leuk en niet moeilijk. Er is dan ook veel vraag naar de gratis groentezaden van Rijk Zwaan. Voor 2025 stelt dit groenteveredelingsbedrijf maar liefst 3.600 pakketten beschikbaar voor basisscholen en buitenschoolse opvang. Via Code Groen educatie/ het NME-centrum kunnen leerkrachten of pedagogisch medewerkers een gratis groentezadenpakket aanvragen.
Ieder pakket bevat 10 zakjes met duizenden zaden voor bindsla, kropsla, peen,prei, radijs, rode biet, rucola, snijbiet, spinazie en tomaat. Genoeg voor een hele school of bso. Er zit ook een boekje bij met praktische informatie over groente kweken.
Wil je met jouw leerlingen ook groenten gaan kweken? Schrijf je dan in voor een gratis pakket: Gratis groentezadenpakket. Dat kan tot 10 januari 2025. Per school of bso is 1 pakket beschikbaar; op = op. De pakketten worden in februari 2024 rondgebracht.
Leerzame activiteiten dragen bij aan Schone Schie
Met 'Schone Schie', een gevarieerd activiteiten- programma voor school- kinderen, leverde het NME-centrum / stichting Code Groen educatie op zondag 6 oktober een boeiende bijdrage aan de manifestatie ‘Zie de Schie’.
Onder leiding van leden van de Rotterdamse KleanUpKlup mochten kinderen vanuit kajaks zwerfafval uit het water vissen. Op de wal sprak Debora van Es - geflankeerd door de poppen Joep Troep en Karla Keurig - met jongere kinderen over zwerfafval. Rondslingerende rommel op straat is slecht voor de natuur, legde ze uit. Je kunt dat afval veel beter scheiden en er vervolgens iets nieuws van maken.
Deze wijze les werd bij het mobiele Plastic Recycle LAB van Rotary direct in de praktijk gebracht. IJverig knipten kinderen huis-, tuin- en keukenafval van plastic in kleine stukjes, die ze in een maalmachine deden. Het fijngemalen materiaal werd in een ander apparaat verhit en tot een herdenkingsmunt geperst. Lees meer over deze mobiele werkplaats in het volgende bericht.
Er was ook grote belangstelling voor de miniwaterzuiveringsinstallatie, die water uit de Schie tot drinkwater omtoverde. Kinderen vonden het superspannend om een slok te nemen van het gezuiverde Schiewater, maar ze waren er dapper genoeg voor.
Verder kon het wachtschip ‘Alewijn de Groot’ van de waterscoutinggroep Burgemeester van Haaren bezichtigd worden. Dit binnenvaartschip stamt uit 1875 en is met recht een varend monument.
Actieve les over plastic in mobiele werkplaats
De uitvinding van de allereerste kunststof, bakeliet, gold als een doorbraak. Maar ruim 100 jaar en diverse revolutionaire ontdekkingen op kunststofgebied later is plastic een wereldwijd probleem, ondanks de voordelen van dit product (licht van gewicht, waterdicht en goedkoop te fabriceren in alle mogelijke vormen en kleuren). Naar schatting wordt wereldwijd meer dan 400 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd, waarvan de helft binnen 4 jaar weer afval wordt.
Kinderen die het Plastic Recycle LAB van Rotary bezoeken, leren welke gevolgen al dat plastic heeft voor het milieu en de gezondheid. Het Plastic Recycle LAB is een soort verplaatsbaar leslokaal annex laboratorium, waar kinderen plastic afval kunnen versnipperen en omvormen tot iets nieuws. Er worden ook informatieve filmpjes vertoond over welke soorten plastic er zijn, wat er met dit materiaal gebeurt als het wordt weggegooid, en over het ‘plastic soep’-probleem.
Het Plastic Recycle LAB is bedoeld als aanvulling op lessen over milieu, duurzaamheid, de leefomgeving op en rond school, enzovoort. De lesstof is geschikt voor groep 7-8. De les duurt ongeveer 50 minuten; er kunnen maximaal 3 groepjes van 5-6 leerlingen tegelijk in de mobiele werkplaats terecht.
Wil je het Plastic Recycle LAB van Rotary ook inhuren voor een activiteit bij jou op school? Neem dan contact op met Code Groen educatie: info@codegroeneducatie.nl.
Natuur in de bioscoop
Bekijk de aarde door de ogen van een astronaut en laat je meevoeren door beelden van ongekende schoonheid. Ruimtevaarder André Kuipers maakte de film ‘Beyond, Ode to the Earth’ in nauwe samenwerking met de Griekse componist Vangelis. De film, die eind november bij Wenneker Cinema is te zien, zal jong en oud betoveren.
Kuipers’ film neemt je een dag mee de ruimte in. Veel van de beelden die in ‘Beyond, Ode to the Earth’ te zien zijn, zijn afkomstig van zijn ruimtevlucht in 2012. De spectaculaire opnamen in combinatie met de muziek van Vangelis zorgen voor een fantastische geluids- en beeldervaring.
Als je van natuurfims houdt, kun je ook naar het Wildlife Film Festival in Rotterdam (WFFR). Geniet tijdens de tiende editie van de mooiste, nieuwste en indrukwekkendste natuurfilms. Tot en met 10 november zijn ruim 50 natuurfilms uit het binnen- en buitenland te zien in de Rotterdamse bioscoop Cinerama. Het WFFR voorziet ook in een filmprogramma voor de bovenbouw van het primair onderwijs en alle leerjaren en onderwijstypes van het voortgezet onderwijs. Het filmprogramma laat jongeren kennismaken met de schoonheid van de natuur door middel van (korte) natuurfilms.
Tekst en fotografie
2024 Parels van Schiedam en stichting Code Groen educatie / NME-centrum Harre Wegh