Nieuwe raamexpositie Ondine de Kroon

VooRRuit, Herfst 2024

VooRRuit, Herfst 2024

SCHIEDAM - "Le Corbeau et le Renard - De Kraai en de Vos. Mijn houten dieren hebben menselijke trekken, zoals in fabels. Het ganzenjong in de etalage kreeg de titel: Op hoge poten mee", zegt Ondine de Kroon, die exposeert bij Inge Hoefnagel.

Ik druk linoleumsneden op hout, op multiplex en verzaag het daarna. Door verschillende lagen op elkaar te monteren ontstaat reliëf. Ik speel met de dimensies, in de zin van letterlijke en figuurlijke gelaagdheid.

241018 Odine de KroonToen ik de etalage van Inge Hoefnagel mocht inrichten en ik de houten vos en de kraai inpakte kwam de fabel van de la Fontaine bij mij op: Le Corbeau et le Renard (de Kraai en de Vos), een tekst die bij de les Frans gebruikt werd en waar de vos de kraai te slim af is doordat de kraai erg ijdel is, en de vos zegt dat hij zo mooi kan zingen, weet hij de kraai die een stukje kaas in zijn bek heeft te verleiden om te gaan zingen. De kraai doet zijn snavel open, de kaas valt en de vos rent ermee weg. De titel van de tentoonstelling had ik gevonden.

De dieren in de etalage gaan relaties met elkaar aan, de toeschouwer wordt geprikkeld om daarover te fantaseren.
Meer informatie: www.ondinedekroon.nl

Waar
Jan van Avennesstraat 37a
Schiedam West

Tekst en fotografie
Ondine de Kroon

18-10-2024