SCHIEDAM - Bij het NME-centrum zijn koolmezen, pimpelmezen en winterkoninkjes druk in de weer met het bouwen van een nest. De lente, net als het broedseizoen, is nu echt begonnen.
De lente en de excursie Lentekriebels zijn begonnen
Joepie. De lente is begonnen. Net als de excursie ‘Lentekriebels’ op het NME-centrum. De groepen 4A en 4B van basisschool De Regenboog deden op dinsdag 25 maart als eersten mee. De kinderen wandelden onder leiding van een NME-gids over het erf en door de tuin. Ze zagen schapen met lammetjes, kippen en hanen en bloeiende bolgewassen. Er werd ook geroken en geproefd. Wist je dat colakruid echt naar cola ruikt en smaakt? Juf Marjolein vertelde dat madeliefjes eetbaar zijn. Sommige leerlingen durfden toen zo’n bloemetje in hun mond te steken.
In de leslokalen zijn de ontwikkelingsstadia van koolwitjes en padden te volgen. De paddenvisjes die in het aquarium rondzwemmen, zullen uitgroeien tot padden. De leerlingen speurden door het glas van de vlinderkast naar de piepkleine eitjes van het koolwitje. Door de microscoop zagen ze zo’n vlinder, 20 maal vergroot. De kinderen die goed hadden opgelet, konden de vragen bij de lente-opdrachten vlot beantwoorden.
Er is nog een plek vrij! (woensdag 2 april). Reserveer hier als je met jouw groep wilt meedoen aan de lente-excursie: Lentekriebels.

Vier Nationale Buitenlesdag met de natuurbende
De Nationale Buitenlesdag bestaat 10 jaar. Daarom wordt dinsdag 8 april een extra feestelijke dag waarop leerlingen lessen volgen in de openlucht. Vanwege dit jubileum is het spannende jeugdboek ‘Het geheim van de natuurbende’ uitgebracht. Net als de natuurbende gaan leerlingen met elkaar de natuur een handje helpen. Is hun schoolplein een fijne plek voor dieren?
In Schiedam doen basisscholen De Poldervaart en De Klinker mee aan de Nationale Buitenlesdag. Code Groen educatie heeft een activiteitenprogramma samengesteld met vogels als centrale ‘schoolpleindieren’. Het programma begint met een voorleesverhaal. Daarna is het tijd om in beweging te komen. De jongste kinderen, groep 1-2, doen vogels na. Ze ‘vliegen’ rond en maken vogelgeluiden. Er is ook een speurtocht uitgezet. De leerlingen zoeken naar verschillende vogelplaatjes die her en der hangen.
Leerlingen van de midden- en bovenbouw krijgen de opdracht om goed rond te kijken op het schoolplein. Ze krijgen hiervoor een verrekijker mee. De vogels die ze zien, kruisen ze aan op een bingokaart. Zijn er schuil- en nestelmogelijkheden voor deze dieren? Is er genoeg voedsel? Om deze vragen te beantwoorden, onderzoeken de leerlingen hun schoolplein.
Wil je ook meedoen met jouw groep? Bestel het lespakket hier: Nationale Buitenlesdag.
NME-centrum essentieel voor Schiedam
De gemeente Schiedam heeft dit jaar de jaarlijkse subsidie voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) gehalveerd. Stichting Code Groen educatie, verantwoordelijk voor de uitvoering van NDE in Schiedam, onderzoekt daarom samen met de schoolbesturen hoe het NME-centrum behouden kan blijven. Want dit centrum speelt een onmisbare rol in de stad.
In een artikel van de Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) worden zeven redenen genoemd waarom lokale NDE-centra, stads- en kinderboerderijen essentieel zijn voor de samenleving. NDE-lessen die buiten worden gegeven, zijn uniek en kun je niet vervangen door lessen in een klaslokaal. NDE-centra bieden kinderen én volwassenen de kans om direct en dichtbij huis in contact te komen met de natuur. Naast het opdoen van kennis over natuur, milieu en duurzaamheid gaat NDE ook om het ontwikkelen van bewustzijn en vaardigheden die nodig zijn om duurzame keuzes te maken.
Bezuinigingen ondermijnen niet alleen lokale organisaties, maar ook landelijke en internationale duurzaamheidsdoelen. Daarom moet er juist geïnvesteerd worden in het behouden en versterken van NDE-centra. Lees hier het volledige artikel: 7 redenen waarom NDE-centra essentieel zijn.
Foto: Jan van der Ploeg

Duurzaam ruilen bij Het Windas
Om te bezuinigen op plastic en ‘andere troepjes’ heeft het Eco-team van basisschool Het Windas een ruilbeurs bedacht. Op maandag 14 april kunnen leerlingen op het schoolplein kleding, speelgoed, boeken en knutselmaterialen omwisselen. Op die manier willen de leden van het Eco-team hergebruik stimuleren en mensen bewuster maken van duurzaamheid.
Het concept is simpel: wie spullen uit bovenstaande categorieën overheeft, kan ze inbrengen en iets anders uitzoeken. Eco-teamlid Ella uit groep 7: “Waarom zou je jouw niet-gebruikte speelgoed - of kleding en andere spullen - weggooien, als je er een ander kind mee blij kan maken?” Bovendien: weggooien betekent verbranden, waarbij het broeikasgas CO2 vrijkomt.
Het Eco-team hoopt niet alleen op een praktische uitwisseling van spullen, maar ook op een gezellige middag met alle schoolleerlingen en hun ouders.
De ruilbeurs vindt plaats van 14:00 uur tot 15:00 uur op het schoolplein van Het Windas aan de Nachtegaallaan 2. Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar info@codegroeneducatie.nl.

Doe mee aan de Nationale Bijentelling
De telling begint op donderdag 10 april en duurt tot dinsdag 15 april. Ook als je niet zoveel van bijen weet, kun je meedoen. Op de website van de Nationale Bijentelling staat een heleboel informatie. Je kunt er bij-les krijgen en een telformulier en bijengidsje vinden. In dit boekje worden 16 soorten bijen, hommels en zweefvliegen beschreven, die je in het voorjaar in je tuin kunt zien rondvliegen.
Je kunt alvast oefenen voor de telling door spelletjes te doen, zoals een bijenmemory. Maar je kunt ook een bijenhotel maken om de bijen te helpen. Op de Nationale-Bijentelling-website lees je hoe je dat doet.
De bijen, hommels en zweefvliegen tel je door een halfuur in je tuin rond te lopen of op je balkon te zitten. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het telformulier.
Kijk hier voor alle benodigde informatie: Nationale Bijentelling 2025.
Foto: Marcel Polak