SCHIEDAM - Het Fonds Historische Publicaties Schiedam presenteert: de historische Scheurkalender en het dubbeldikke boek over de distillateursfamilie Houtman. Verder: Hans Houweling over zijn huis op de Lange Haven en een Nieuw boek over de Schiedamse fotograaf Jan van Diggelen.
Fonds Historische publicaties viert Schiedam 750 met unieke scheurkalender
Het Fonds Historische Publicaties Schiedam heeft nog voor de start van het jubileumjaar al een bijdrage geleverd aan Schiedam 750 middels publicatie van de Schiedamse historische scheurkalender 2025. Graag wil het Fonds Historische Publicaties Schiedam op deze manier een bijdrage leveren aan Schiedam 750 jaar. Derk Gelderblom, bestuurslid van het Fonds, heeft met een enthousiast team van vrijwilligers hard gewerkt om deze kalender te realiseren.
Het maken van een scheurkalender is geen sinecure. Niet alleen moet je de geschiedenis van Schiedam opknippen in 365 sprekende feiten, ook behoren daar aansprekende teksten bij. Alles op maat van dit hartverscheurend kalenderblad.
'Monnikenwerk was het,' aldus de samenstellers. 'En het vergde ook buitengewoon veel correctie en controle van de aangeleverde feiten op volkomen juistheid.' Wie de kalender bekijkt, ontdekt onmiddellijk dat het team van Derk in deze opzet volledig is geslaagd.
Het Fonds Historische Publicaties weet dat de bijzondere scheurkalender zijn weg zal vinden richting Schiedamse toiletten en andere in het oog springende huiselijke hangplekken. Dat hierdoor de historische kennis van de stad zal worden vergroot is een mooi en extra gegeven.
De Historische Scheurkalender Schiedam is ook een prachtig cadeau voor sint en kerst. Zeker ook voor Schiedammers in de binnenlandse en internationale diaspora, die ondanks hun kritiek op onze stad, toch smachten naar de Grote Markt en zelfs in New York of Jakarta de Koemarkt nog steeds als het middelpunt van de wereld beschouwen.
De Schiedamse historische scheurkalender 2025 is te verkrijgen bij de Schiedamse Boekwinkels en de Historische Vereniging Schiedam. Woon je niet in Schiedam, dan kan hij uiteraard ook via de lokale boekhandel besteld worden.
ISBN 9 789070 450441 - Prijs: € 17,50
Boeiend boek over de distillateursfamilie Houtman
Grafisch ontwerper en schrijver Ingrid Scheinhardt presenteerde onlangs haar nieuwste werk: het tweeluik Brieven aan Cornelisz Houtman. Een tweeluik in briefvorm waarin ze een levendig en intiem portret schetst van het bewogen leven van de familie Houtman uit Schiedam. De boeken zijn onder meer verkrijgbaar bij de winkel van de Historische Vereniging Schiedam, boekhandel Post Scriptum in Schiedam, Het Schiedams Boekhuis, het Gemeentearchief Schiedam, en via de site van Bol en Boekwinkeltjes.
Het eerste deel richt zich op distillateur Albert Houtman (1817-1871), oprichter van A. Houtman & Co. te Schiedam en Delfshaven. Albert klom op van kuipersknecht tot distillateur en liet in 1857 een eigen schip bouwen om zijn jenever naar Amerika te exporteren. De naam van het schip, Johanna Frederika, vormt het startpunt van een zoektocht die verrassende ontdekkingen oplevert over zijn mogelijke afstamming van de zestiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Frederik Houtman.
Het tweede deel volgt het leven van Willem Adriaan Houtman (1886-1968), een nazaat van de beroemde schilder Lucas van Leyden. Willem woonde met zijn gezin aan de Singel in Schiedam. Hij was een veelzijdig man: eigenaar van orgel- en pianohandel W.A. Houtman & Co., organist van de Julianakerk, waarvoor hij zelf het orgel ontwierp, mede-oprichter van de Gereformeerde Organistenvereniging, koordirigent en niet in de laatste plaats een fervent landschapschilder.
Met Brieven aan Cornelisz Houtman brengt Scheinhardt haar eigen familie-geschiedenis tot leven in een tweeluik, dat zowel historisch geïnteresseerden als Schiedammers zal aanspreken. Meer info over dit mooie tweeluik is te vinden op haar website: https://www.ingridscheinhardt.nl/brieven-aan-cornelisz-houtman/ Daar kun je ook de eerste hoofdstukken lezen! Grafisch ontwerper en schrijver Ingrid Scheinhardt presenteert haar nieuwste werk: het tweeluik Brieven aan Cornelisz Houtman. Een tweeluik in briefvorm waarin ze een levendig en intiem portret schetst van het bewogen leven van de familie Houtman uit Schiedam. De boeken zijn onder meer verkrijgbaar bij de winkel van de Historische Vereniging Schiedam, boekhandel Post Scriptum in Schiedam, Het Schiedams Boekhuis, het Gemeentearchief Schiedam, en via de site van Bol en Boekwinkeltjes.
Niet te missen verhaal van Schiedam:
Hans Houweling over zijn huis op de Lange Haven
Sinds een paar jaar ligt het herenhuis van Hans Houweling op de Lange Haven – zie foto – er weer pico bello bij. Dat heeft hij samen met zijn partner Jeroen met veel enthousiasme en moeite tot stand gebracht. Op zaterdag 7 december houdt hij over de geschiedenis van zijn pand en zijn inspanningen om het ook voor de toekomst een rol te geven, een boeiende lezing in de reeks Verhaal van Schiedam. Wie weet komt daar ook de geschiedenis aan de orde van de beroemdste bewoner: Dolf van der Linden, oprichter en eerste dirigent van het Metropole orkest.
Hans heeft zich eerder laten interviewen voor onze podcastreeks Het Verhaal van Schiedam. Die kunt U hier beluisteren: https://open.spotify.com/episode/1vCh5KwnZBJxOt5yNy7pzr…
Locatie: De Wilgenburg, laan van Ris 6, 3112 DT Schiedam ( schuin achter de Singelkerk rechts, gezien vanaf het Stadserf). Aanvang 13.30, zaal open 13.00 uur.
Nieuw boek over de Schiedamse fotograaf Jan van Diggelen
Op zondag 15 december 2024 presenteert schrijver Fred Martin in het Nationaal Jenevermuseum zijn boek De photographe van de Hoogstraat. Het Schiedam van Jan van Diggelen. Als één van de belangrijkste visuele chroniqueurs van de stad in de periode tussen 1860 en 1910, biedt zijn werk een unieke inkijk in het straatbeeld en het dagelijks leven van een vervlogen tijdperk. Hoewel zijn foto’s alom bekend zijn, bleef de man achter de lens lange tijd een mysterie.
Dit boek doorbreekt die stilte en verschijnt kort voor de honderdste sterfdag van Van Diggelen, die op 10 februari 2025 wordt herdacht. Het boek vertelt over zijn leven als oudste zoon van een groot gezin, zijn ondernemerschap vanaf jonge leeftijd, zijn amoureuze escapades, en zijn veelzijdige carrière. Het boek volgt zijn ontwikkeling van winkelier en fotograaf tot ansichtkaartenuitgever en zelfs huisjesmelker.
Met dit boek komt Jan van Diggelen eindelijk volledig in beeld en wordt zijn bijdrage aan het historische erfgoed van Schiedam meer dan ooit gewaardeerd. Wie een indruk wil krijgen van het straatbeeld van Schiedam in de halve eeuw tussen ongeveer 1860 en 1910 kan niet om Jan van Diggelen heen. Sterker nog: zonder de nalatenschap van deze fotograaf zouden we ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken van hoe de stad er toen uitzag.
Op de foto: Jan van Diggelen maakte behalve stadsgezichten ook portretten. Dit is sergeant Leen van Dijke van het Koninklijk Korps Scherpschutters.
Over de schrijver
Fred Martin (1953) groeide net over de grens van Schiedam op in Oud-Mathenesse. Hij publiceert regelmatig over Amsterdam, zijn huidige woonplaats. In 2014 verscheen zijn boek ‘Groenweegje’ over de jeugdjaren van zijn opa in Schiedam tussen 1890 en 1915.
De boekpresentatie vindt plaats op 15 december om 14:00 uur op de Graanzolder van het Nationaal Jenevermuseum. Inloop met welkomstdrank: 13.30 uur. 16:00 - Einde evenement. Bezoekers kunnen zich kosteloos aanmelden via jenevervrienden@gmail.com of info@jenevermuseum.nl
Bittere Erfenis: Drank en Kolonialisme
Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam presenteert van zaterdag 30 november 2024 tot en met zondag 16 maart 2025 de tentoonstelling Bittere Erfenis: Drank en Kolonialisme, waarin de rol van drank in de Nederlandse koloniale geschiedenis centraal staat. Deze unieke tentoonstelling onthult de impact van het Nederlands gedistilleerd op de koloniale geschiedenis en de hedendaagse drankcultuur.
Jenever, lang gezien als een symbool van Nederlands vakmanschap en export, heeft een verborgen verhaal. Waar Nederland ging, volgde jenever – van West-Afrika, Azië tot de Zuid-Amerikaanse plantages. De tentoonstelling Bittere Erfenis: Drank en Kolonialisme, werpt een nieuw licht op deze geschiedenis. Bezoekers krijgen inzicht in hoe jenever werd ingezet als betaalmiddel in de slavenhandel, hoe het de overzeese legers van het koloniale rijk bevoorrade en hoe drank een rol speelde in de koloniale samenleving, zowel in Nederlands-Indië als in Suriname en West-Afrika. Deze tentoonstelling daagt het veelal romantische beeld van de jeneverhandel uit en legt de verbanden bloot tussen de alcoholindustrie en koloniale onderdrukking.
Een advertentie uit het Bataviaasch Nieuwsblad van 14 november 1938. De advertentie, zo blijkt uit de kleine lettertjes, is geplaatst door Boll & Dunlop Schiedam. En je kunt bij Toko Li op de Javaweg iets doen wat nu streng verboden is: gratis deze zeer oude genever komen proeven.
Naast de tentoonstelling organiseert het Jenevermuseum verschillende evenementen, waaronder een proeverij van gedistilleerde dranken met een koloniaal verhaal en lezingen over de invloed van jenever in de koloniale wereld. Tijdens het symposium, dat plaatsvindt op 26 januari 2025, komen onderzoekers en experts samen om te praten over de laatste bevindingen op het gebied van jenever, slavernij en kolonialisme.
Voor scholen is er een speciaal educatief programma ontwikkeld om jongeren bewust te maken van de complexe relatie tussen drank en kolonialisme.
Voor de tentoonstelling werkt het museum samen met gerenommeerde academici en instellingen die als adviseurs optreden, waaronder dr. Coen van ’t Veer (Universiteit Leiden), dr. Michel Doortmont (Rijksuniversiteit Groningen), Bas Spek (Museum Bakkie, Suriname) en Ludwina Elshuis. Hun expertise zorgt ervoor dat de tentoonstelling niet alleen historisch accuraat is, maar ook diverse perspectieven belicht.
De expositie is te bewonderen vanaf zaterdag 30 november 2024 tot en met zondag 16 maart 2025 in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.