Wat is er allemaal te doen? Lees het in de Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Parels van Schiedam NME januari 2025

Nieuwsbrief Parels van Schiedam NME januari 2025

SCHIEDAM - Het duurt nog 7 weken voor de lente echt begint. Toch is het al merkbaar dat het voorjaar eraan komt. Langs de Poldervaart bloeien sneeuwklokjes en koolmezen laten van zich horen, net als zanglijsters en merels. Dat ervaren ook de leerlingen, die tot 8 februari meedoen aan de excursie ‘Uitvogelen’. Daarna wordt de lente-excursie opgebouwd. In de tussentijd kunnen leerlingen aan tal van NME-activiteiten meedoen, die te reserveren zijn via Parels van Schiedam/Natuur&Milieu. Bijvoorbeeld Eco-Schools. Het Windas behaalde 2 maanden geleden de Groene Vlag, Het Startblok is hard op weg naar dit keurmerk.
In deze nieuwsbrief lees je hier meer over. Binnenkort is het ook weer Warmetruiendag. Zet de verwarming lager en trek een lekkere warme winterse wollen trui aan.

Groene Vlag uitgereikt aan Eco-School Het Windas
Het keurmerk van duurzame scholen, de Groene Vlag, is op 11 november 2024 uitgereikt aan basisschool Het Windas. Maar dat betekent niet dat de klus is geklaard en de Eco-teamleden nu lui achteroverleunen. De bevlogen leerlingen gaan gewoon verder met het duurzamer maken van hun school.

Voor de kerstvakantie stelde het Eco-team een Actieplan op met de hulp van gastdocent Madelon en stagiair Yanieck van Code Groen educatie. ‘Afval’ is één van de thema’s waar de leerlingen aan willen werken. Meester Elwin bracht het onderwerp ‘wegwerpcultuur’ in. Het Eco-team kwam toen op het briljante idee om een ruilbeurs te organiseren.

Tijdens de Eco-teambijeenkomst op 23 januari pakten de leerlingen dit idee weer op. Met de versterking van 2 nieuwe leden dacht het Eco-team verder na over de ruilbeurs. Welke spullen kunnen mensen straks ruilen en wat is een leuke plek voor deze activiteit? Een groepje leerlingen begon met het maken van strippenkaarten die mensen kunnen gebruiken op de ruilbeurs en een leerling ging aan de slag met een persbericht. Madelon en Yanieck hielpen de kinderen als ze vragen hadden.

Wil je ook meedoen met het Eco-Schoolsprogramma? Kijk dan hier voor meer informatie en meld je aan: Eco-School worden.
 
Nog meer Eco-Schoolsnieuws
Ook op Het Startblok werkt een Eco-team gestaag aan het vergroenen en verduurzamen van de school. De 7 leerlingen van het team bespraken op 30 januari met gastdocent Madelon de komende audit van Eco-Schools. Madelon legde eerst uit wat zo’n externe beoordeling inhoudt: “Iemand van Eco-Schools komt hier kijken. Hij of zij voert een gesprek met jullie over wat jullie hebben gedaan en hoe jullie het proces ervaren. Daarna volgt een rondleiding.”

Wat willen de Eco-teamleden graag laten zien aan de auditor? In ieder geval het schoolplein. Voor de border langs de noordoostgevel maakten de leerlingen een beplantingsplan. Ze legden er ook een microstadsparkje aan. Dat heeft een flinke opknapbeurt nodig, bleek bij de rondgang die Madelon met het Eco-team buiten maakte. Bij een van de bomen op het schoolplein, een plataan, vertelde Leyelson over de videoboodschap die hij daar met zijn medeteamleden heeft opgenomen. “We gingen praten over drinkwater, want water is goed voor je.” In het filmpje moedigt het Eco-team medeleerlingen aan om in plaats van suikerhoudende drankjes in pakjes meer water te drinken.

Terug in de lerarenkamer tekenden de teamleden een plattegrond voor de komende rondleiding. Madelon liet weten dat ze voor 20 maart een audit heeft aangevraagd. “Of die datum doorgaat, laat ik jullie nog horen.”
 
 250131 Lente excursie
Lente-excursie start eind maart
Lente staat voor nieuw leven, zoals jonge dieren en ontkiemende zaden. Op 25 maart begint de excursie ‘Lentekriebels’ op het NME-centrum. Leerlingen van de groepen 3 en 4 maken via verschillende opdrachten kennis met het boeiende en bloeiende voorjaar. In de stal logeren kalfjes en in de hooiberg verblijven schapen met lammetjes. Al wandelend door de tuin met bloeiende bloemen leren de kinderen wat het verschil is tussen zaden, bollen en knollen.

In de leslokalen is te zien hoe een kuiken zich ontwikkelt in een ei en hoe uit een bruine boon een enorme plant groeit. De leerlingen kunnen ook de levenscyclus van het koolwitje volgen. In de vlinderkast liggen piepkleine eitjes, waaruit rupsen tevoorschijn komen. Deze beestjes doen zich tegoed aan bladeren van witte kool en zoeken daarna een plekje om te verpoppen. In een aquarium zwemmen padden- en kikkervisjes rond, die tot padden en kikkers uitgroeien. Kortom: er is ontzettend veel te ontdekken en te beleven tijdens deze excursie.

Er kunnen nog 2 groepen meedoen, op woensdag 26 maart en woensdag 2 april. Reserveer hier als je met jouw groep de veelzijdige lente(-excursie) wilt ervaren: Lentekriebels.
 
250131 Warme truiendag

Doe mee aan de Warmetruiendag!
Kom in actie voor het klimaat: doe op vrijdag 7 februari mee aan de Warmetruiendag.

Trek op die dag een lekkere warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager. Zo bespaar je energie én breng je de uitstoot van broeikasgassen (voornamelijk CO2) omlaag. Wil je jouw leerlingen meer leren over energie en hen bewust(er) maken over het belang van energiebesparing? Dat kan met een gastles over dit thema van Code Groen educatie. Door zelf een minihuisje te isoleren, ontdekken de leerlingen hoe ze zuiniger kunnen omgaan met energie. De gastles is geschikt voor groep 7 en 8 en is hier te reserveren: over energie en energiebesparing.
 
Voor in de agenda

  • vrijdag 7 februari - Warmetruiendag
  • maandag 3 maart - Werelddag van de Wilde Dieren en Plantenvrijdag
  • 14 en zaterdag 15 maart - NLdoet
  • dinsdag 25 maart - Start excursie Lentekriebels

Tekst en fotografie
NME-centrum Harre Wegh / stichting Code Groen educatie

31-01-2025