College van B&W legt motie naast zich neer

'Onbegrijpelijk dat Schiedam verklaring van Dordrecht niet ondertekent'

'Onbegrijpelijk dat Schiedam verklaring van Dordrecht niet ondertekent'

SCHIEDAM - "Vorig jaar nam de gemeenteraad van Schiedam een motie aan waarin werd opgeroepen dat ook Schiedam de Verklaring van Dordrecht ondertekent. Deze verklaring stelt dat werkgevers transgendermedewerkers op zoveel mogelijk manieren ondersteunen. Tot grote verbazing van GroenLinks heeft het Schiedamse college de wens van de raad naast zich neergelegd", zo meldt GroenLinks in een persbericht.

Bart Voortman van GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan het college van B&W.

"Transgender personen zijn mensen wiens genderidentiteit of -expressie niet overeenkomt met hun geslacht. Helaas ervaren ze vaak moeilijkheden op de arbeidsmarkt en de werkvloer. De verklaring van Dordrecht moet leiden tot een transgendervriendelijke werkomgeving. Ondanks de wens van een ruimte meerderheid in de gemeenteraad, weigert het college de verklaring te ondertekenen", aldus GroenLinks.

Bart Voortman, raadslid van GroenLinks Schiedam: “Het is niet gebruikelijk dat het college een wens van het hoogste orgaan, de gemeenteraad, naast zich neerlegt. Als ze dat doen, dan moeten ze met betere argumenten komen. Ik vraag het college dan ook om opheldering door schriftelijke vragen te stellen."

"De keuze van het college is verwonderlijk, omdat veel gemeenten wel in staat zijn om tegemoet te komen aan de 10 punten in de verklaring. Onder meer de gemeenten Enschede, Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Lelystad, Tilburg, Dordrecht, Zwolle, Arnhem en Leeuwarden zetten al hun handtekening. Woensdag 19 januari volgde ook Rotterdam." Voortman: “Hoe kan het dat andere gemeenten wel aan de Verklaring van Dordrecht tegemoet kunnen komen en Schiedam niet? Wat zegt dit over het goed werkgeverschap van de gemeente?”

"Schiedam is sinds 2012 regenbooggemeente. Hiermee draagt de gemeente uit seksuele- en genderdiversiteit breed bespreekbaar te maken en te normaliseren. Eind 2020 heeft de gemeente een nieuw diversiteitsbeleid vastgesteld. Daarin staat bijvoorbeeld dat Schiedam als werkgever de mogelijkheden van transitieverlof gaat onderzoeken."

“Kennelijk heeft het college al geconcludeerd dat ondersteuning van transgenderpersonen in Schiedam niet kan. Als regenbooggemeente kan je niet volstaan met mooie woorden. Dan moet je de stad en andere werkgevers ook laten zien dat je bereid bent een extra stap te zetten. Met het niet ondertekenen van de Verklaring van Dordrecht ondermijnt Schiedam de eigen geloofwaardigheid als regenbooggemeente.”

Hieronder kun je de schriftelijke vragen van Bart Voortman namens de fractie van GroenLinks lezen.

"Geacht College,

Op 6 juli 2021 heeft de gemeenteraad van Schiedam het college in een motie opgeroepen de verklaring van Dordrecht te ondertekenen. De verklaring van Dordrecht is opgesteld door Transgender Netwerk Nederland en bevat tien punten die bijdragen aan goed werkgeverschap voor transgender werknemers. De motie is tijdens de behandeling van de zomernota op 6 juli 2021 ingediend door GroenLinks, de fractie van Dijk, Progressief Schiedam, D66 en PvdA. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft met deze motie ingestemd.

Tot onze grote verbazing hebben we in uw collegebrief d.d. 22-12-2021 moeten lezen dat het college deze motie naast zich neer heeft gelegd.

Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat het een grote stap is een motie van de gemeenteraad naast zich neer te leggen?
Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat als het college besluit een motie naast zich neer te leggen, hier een loepzuivere onderbouwing voor moet zijn?
In uw brief van 22 december staat dat Schiedam niet verwacht op alle punten uit de verklaring aan de verwachtingen en verplichtingen te kunnen voldoen. Desgevraagd laat u in de reacties van de fracties weten dat het hier gaat om de punten 5 en 6. U geeft als reden dat er geen specifieke manager kan worden aangewezen omdat iedereen ervoor verantwoordelijk is, en dat u nog niet specifiek kunt zeggen of en hoe bewustwordingsprogramma’s worden uitgerold, maar wél dat ze nodig zijn.
Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat u met deze uitleg de punten 5 en 6 van de verklaring van Dordrecht juist onderschrijft?
Wat is de werkelijke reden dat het college niet tot ondertekening overgaat?
Hoe verklaart u dat onder meer de gemeenten Enschede, Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Lelystad, Tilburg, Dordrecht, Zwolle, Arnhem, Leeuwarden wél mogelijkheid zien om aan de verwachtingen en verplichtingen van de verklaring van Dordrecht te voldoen?
Schiedam heeft als regenbooggemeente een voorbeeldfunctie. Zoals het college in de voortgangsbrief diversiteit van 2 december 2021 zelf meldt: “In Schiedam zijn wij vanaf 2012 bezig om seksuele- en genderdiversiteit breed bespreekbaar te maken en te normaliseren.”
In hoeverre rijmt het doelbewust niet ondertekenen van de verklaring van Dordrecht met deze doelstelling en de voorbeeldfunctie die een regenbooggemeente dient te vervullen?

Namens de fractie van GroenLinks Schiedam,
Bart Voortman
21-1-2022"

Foto: het regenboog-zebrapad op het Land van Belofte (archieffoto, door Gert Struijs)

 

21-01-2022