‘Onderweg in Schiedam’ tijdens Open Monumentendagen 2024

‘Onderweg in Schiedam’ tijdens Open Monumentendagen 2024

SCHIEDAM - Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen meer dan 40 Schiedamse monumenten hun deuren voor het publiek. Ook zijn er tal van activiteiten.

Maak bijvoorbeeld kennis met de schilderijen van Jaap de Raat in het prachtige dorpse Kethel of ontdek het Schiedamse havenerfgoed. Alle panden zijn gratis te bezoeken, het programma staat online en is te vinden in het programmaboekje.

Han van der Horst, voorzitter van het Schiedams comité Open Monumentendagen: ‘‘De Open Monumentendagen zijn een uitgelezen kans voor nieuwsgierige Schiedammers, toeristen en erfgoedliefhebbers om de stad eens op een andere manier te beleven. De monumenten in de stad staan daarbij centraal. Er gaan deuren open, die anders voor het publiek gesloten blijven.’’ Het thema van dit jaar Routes, netwerken en verbindingen, sluit naadloos aan bij Schiedam. Bezoek roemruchte panden uit het havenverleden met een historische bus, wandel mee met een rondleiding over het terrein van de Glasfabriek of dwaal langs bestaande (en verdwenen) pakhuizen, branderijen en mouterijen. Bezoek de molens, die een belangrijke rol speelden in de jenever-industrie.

240906 Open Monumentendagen 2024 - afb 3 Voormalig Pompstation - Aad van der WelNaast de opengestelde monumenten is er een gevarieerd programma. Woon de lezing bij over Monumenten en Groen als verbinders van het stadsleven! in de Bibliotheek in de Korenbeurs of laat u meenemen in wereld van brander J.H. van Gent met een leerzame jeneverproeverij in het Jenevermuseum. Ga zelf op mini-pelgrimage langs de maar liefst elf Schiedamse kerken en kapellen of ervaar Schiedam vanaf het water in de loungeboot die vaart tussen de molens De Walvisch en De Palmboom.

Fietsliefhebbers kunnen een fietspuzzeltocht ophalen bij de Verspeekpomp, het informatiepunt in Kethel, Schiedamseweg 1. Waarbij bovendien een high tea te winnen valt. Ook hebben diverse deelnemende panden een muzikale programmering.

Opening Op vrijdag 13 september verzorgt de Historische Vereniging Schiedam om 19.30 uur de opening in zaal Terpzicht (Nooreinde 12, te bereiken via het plein van de Dorpskerk). Geïnteresseerden zijn daarbij van harte welkom. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Burgemeester Harald Bergmann opent het weekend, waarna geograaf en historicus Ed Visser een lezing geeft binnen het thema over de trekvaartverbinding van Schiedam. Aansluitend opent de tentoonstelling van de bekende Kethelse schilder Jaap de Raat in de naastgelegen Dorpskerk.

Programma Het programma is te vinden https://www.openmonumentendag.nl/comite/schiedam/
Het programmaboekje is vooraf te krijgen bij het I-Punt in de Waag, de Bibliotheek Schiedam en het Stedelijk Museum Schiedam. Op de dagen zelf ook bij de Verspeekpomp, het informatiepunt in Kethel. Vrijwel het gehele programma is gratis. Sommige activiteiten moeten

vooraf worden gereserveerd. De monumenten hebben verschillende openingstijden en zijn niet allemaal op beide dagen open. Bekijk het programma daarom goed.

Over Open Monumentendag De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede (volledige) weekend van september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Meer informatie op openmonumentendag.nl .

Foto's:
Dorpskerk in Kethel
Jaap de Raat. De kerk is op zaterdag en zondag te bezoeken

Voormalig pompstation aan de Rotterdamsedijk in eigendom van BOEi en in gebruik door Pompstation GYM.
Dit monument is op zaterdag en zondag open.

Aad van der Wel

06-09-2024