Stedelijk Museum Schiedam lanceert:

Online tentoonstelling op Wereldarmoededag

Online tentoonstelling op Wereldarmoededag

SCHIEDAM - De tentoonstelling 'Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen', die van 27 januari tot en met 9 juni 2024 in Stedelijk Museum Schiedam te zien was, blijft actueel. Het museum lanceert vandaag ​ een online editie van Uit armoede. Daarnaast is het museum de trotse finalist van de Europese Art Museum Award voor het Uit armoede programma.

We werken nog steeds nauw samen met de elf sterke vrouwen die vol lef, als ervaringsdeskundigen, de tentoonstelling hebben gemaakt. Zowel pers als publiek was positief en geroerd door de persoonlijke verhalen, de kunstwerken die speciaal door kunstenaars waren ontwikkeld na gesprekken met de betrokken vrouwen en de historische objecten die het verleden en heden van armoede aan elkaar verbond.

Met het oog op donderdag 17 oktober, de Werelddag van het verzet tegen armoede, vertellen we graag welke stappen we zetten om de verhalen van de ervaringsdeskundigen uit de tentoonstelling steeds weer een podium te geven en daarmee de impact van deze bijzondere samenwerking te vergroten.

241015 Armoede deskundigen
Ervaringsdeskundigen en medewerkers van Stedelijk Museum Schiedam, fotografie Aad Hoogendoorn

De Ab Harrewijnrede 2.0 met Schiedamse vrouwen aan het woord
​De Landelijke Cliëntenraad vindt dat het tijd is om burgers veel meer naar voren te schuiven. Deze organisatie die zich hard maakt om burgers in het sociale domein een stem te geven, bezocht de tentoonstelling meerdere malen, waaronder een uitgebreid bezoek met kamerleden van vijf politieke partijen.

Speciaal op Wereldarmoededag heeft de Landelijke Cliëntenraad een 2.0 versie van de Ab Harrewijnrede georganiseerd. Ab Harrewijn, de politicus die in 2002 jong overleed, vond dat mensen die voor hun bestaanszekerheid van de overheid afhankelijk zijn, ook een stem moeten hebben. Het is heel bijzonder dat een aantal van de vrouwen die meewerkten aan de tentoonstelling Uit armoede de ruimte krijgen om een door hun samengesteld pleidooi te voeren dat aangeboden zal worden aan de directeur-generaal van het ministerie van SZW. Voor meer informatie en tickets over deze avond op donderdag 17 oktober in Pakhuis De Zwijger, klik hier.

Uit armoede gemist? Nu online tentoonstelling te zien!
​Heb je de tentoonstelling Uit armoede gemist, behoefte aan een terugblik of wil je het graag met anderen delen? Dan hebben we goed nieuws! Vandaag is de online tentoonstelling Uit armoede gelanceerd, te bezoeken via de website van het museum. Net als in de fysieke tentoonstelling vind je in de digitale versie de kunstwerken, geschiedenis en verhalen over armoede. Bijzonder is dat de conservator Stadsgeschiedenis, kunstenaars én ervaringsdeskundigen ook letterlijk aan het woord komen: via audiofragmenten kun je naar ze luisteren. Zo vertelt kunstenaar Maarten Bel over zijn installatie Wenswerken en deelt ervaringsdeskundige Priscilla hoe het is om kinderen op te voeden als je met te weinig geld moet leven. Bekijk hier de online tentoonstelling.

241015 Carola Schouten - Uit armoede-1

Foto: Voormalig minister van Armoede beleid, Carola Schouten met haar collega's in de tentoonstelling 'Uit armoede'.

Een inspirerend voorbeeld voor de (inter)nationale museumsector
​Stedelijk Museum Schiedam is enorm trots dat zij, als een van de zeven genomineerde musea (uit 37 internationale inzendingen!) is geselecteerd voor de Europese Art Museum Award. Deze finale hebben we bereikt met het baanbrekende programma Uit armoede, waarin samen met elf ervaringsdeskundigen via kunst en geschiedenis invoelbaar werd gemaakt hoe het is om te leven met te weinig geld. ‘De jury sprak bewondering uit voor de bijzondere manier waarop we ons verbonden met de stad en sociale impact maakten door oprechte samenwerking’.Naast waardering vanuit de internationale museumsector zien we ook in Nederland dat er interesse is om meer te leren over de verbinding van musea met maatschappelijke onderwerpen.

Tijdens het Museumcongres 2024 in Arnhem op 14 november is Stedelijk Museum Schiedam present tijdens een speciale break-out sessie om andere museumcollega’s te inspireren over onze aanpak.

241015 Edinne Jarram - Eenzaamheid - koelkast

Nour-Edinne Jarram, Armoede= Eenzaamheid (Koelkast),2023
 
Aanwinsten voor de museumcollectie
​Voor de tentoonstelling Uit armoede was aan vier kunstenaars gevraagd om nieuw werk te maken. Ieder van hen reflecteerde op armoede vanuit hun persoonlijke perspectief én dat van Schiedammers. Zo maakte kunstenaar Nour–Eddine Jarram een prachtige serie van ruim twintig aquarellen over armoede toen en nu, die het museum graag wilde verwerven voor de collectie. En van Studio Nadia Nena heeft het museum een ‘soft map' opgenomen in de historisch collectie, een getekende plattegrond die een totaal nieuwe kijk geeft op de stad Schiedam. Zij wandelde met de vrouwen door hun wijk en tekende hun beleving op over de verschillende plekken waar ze graag of juist liever niet komen als je met weinig geld leeft. Met deze kunstwerken biedt de collectie voortaan ook een meer hedendaagse blik op armoede en blijven we aandacht kunnen geven aan dit belangrijke onderwerp.

Gratis activiteiten in het museum
​Stedelijk Museum Schiedam wil graag toegankelijk blijven voor mensen die weinig te besteden hebben. Daarom gaan we door met gratis activiteiten aanbieden, zoals ook gebeurde tijdens de tentoonstelling. Zo zijn er nog steeds vrijkaarten voor een museumbezoek te verkrijgen in de wijkhuizen in de stad. Het museum blijft een Menstruatieproducten Uitgifte Punt (MUP); we hebben ‘trakteer-een-ander’- kaartjes voor koffie met iets lekkers of lunch en we blijven de ‘Schiedammers helpen Schiedammers’ cadeaubonnen aanbieden.

Kijk hier voor een overzicht van alle gratis activiteiten. Ook blijven we nauw samenwerken met de ervaringsdeskundigen van Uit armoede, die inmiddels in verschillende (nieuwe) rollen onderdeel geworden zijn van het museumteam.

241015 Zaaloverzicht Fred Ernst

Zaaloverzicht 'Uit armoede', foto Fred Ernst
 
Nieuw! Financiële ondersteuning voor de Kunstklas
​Voor kinderen onder 18 jaar, die graag creatief aan de slag gaan, is deelname aan de Kunstklas een leuke wekelijkse activiteit. In het Atelier van het museum kun je jouw fantasie de vrije loop laten en geïnspireerd door de tentoonstellingen ga je zelf aan de slag onder begeleiding van een museumdocent. Als er thuis te weinig geld is, is er heel goed nieuws. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt het lesgeld graag! Lees meer hier over deze mogelijkheid of neem contact op met educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl of bel 010-246 3660.

15-10-2024