SCHIEDAM - Op zondag 3 oktober zal burgemeester Cor Lamers in aanwezigheid van genodigden aan Achter de Teerstoof een herdenkingssteen onthullen op de plek waar ooit de synagoge heeft gestaan.
Bewoners vonden deze gevelsteen van de eerstesteenlegging van de voormalige synagoge van de Nederlands Israëlitische Gemeente na de sloop van de synagoge in 1987. Met het terugplaatsen van de gevelsteen wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Schiedam. Het initiatief voor het plaatsen van de gevelsteen kwam van bewoner Peter Staal, zo laat de gemeente vanmiddag om vijf uur in een bericht weten.
Kunstenaar Marry Overtoom kreeg van de gemeente Schiedam de opdracht om de gevelsteen van de voormalige synagoge op een betekenisvolle manier tot een kunstwerk te verwerken, om zo de Joodse geschiedenis zichtbaar te maken. Albert Kliest, lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente Schiedam, zal tijdens de onthulling namens Marry Overtoom een toelichting geven op het kunstwerk.
Schiedam had gedurende 150 jaar een kleine Joodse gemeenschap. In 1858 kocht deze gemeenschap het voormalige Spin- en Weefinstituut in deze steeg Achter de Teerstoof. Het pand werd gesloopt om plaats te maken voor een synagoge. De bouw werd financieel gesteund door joden van binnen en buiten Schiedam. Ook veel niet-joodse Schiedammers droegen financieel bij.
De synagoge was tot 1910 in gebruik. Daarna werd de gemeenschap te klein. Het gebouw werd in 1915 verkocht. Het pand diende nog een tijd als wijnpakhuis voor de Hollandse Wijnhandel en werd vervolgens in 1987 gesloopt. Tijdens de sloop bleek de oude gevelsteen van de synagoge nog bewaard te zijn. Deze zat omgekeerd ingemetseld in de voorgevel.
Peter Staal nuanceert voor ons desgevraagd het bericht van de gemeente: "Ik ben geen bewoner van de Brandersbuurt, maar wel de ontdekker van de gevelsteen van de synagoge en ik heb wegen gezocht om mijn vondst onder de aandacht te brengen bij de Historische Vereniging Schiedam, de Stolpersteiner Vereniging en uiteindelijk bij Marcel Bregman (wethouder die wegens langdurig ziekteverlof nu vervangen wordt door Marcel Houtkamp, red.). Mijn doel was om deze gevelsteen te behouden voor de nagedachtenis aan de Joodse Gemeenschap in Schiedam en de gevelsteen een eervolle plaats te geven in de Brandersbuurt op de locatie waar de synagoge heeft gestaan."
Over Peter Staal, lees ook ons eerdere bericht over de voormalige bibliotheek centrale aan de Havendijk
https://www.deschiedammeronline.nl/bedrijfsnieuws/details/havendijk-1001-was-wel-bibliotheekcentrale-werd-geen-hotel-maar-is-nu-wel-een-restaurant
Foto: het Achter de Teerstoof aangebrachte tegeltableau dat zondag onthuld wordt en waar de gevelsteen een onderdeel van vormt (foto door Peter Staal)