Oud-wethouder Chris Zijdeveld is:

'Ook dragqueen en geeft ook workshops erotische massage'

'Ook dragqueen en geeft ook workshops erotische massage'

SCHIEDAM - Vanmiddag was de belangstelling groot voor de opening van 'Vrouwenpower', een tentoonstelling van werk van acht vrouwen in Galerie Jabelle. Dat die expo wordt gehouden, staat niet los van het feit dat het aanstaande woensdag internationale vrouwendag is, zo beaamde kunstenaar en galeriehouder Jacques Tange op een vraag van dragqueen 'Aurora Bella', die niemand anders bleek te zijn dan voormalig wethouder Chris Zijdeveld (1944). Hij ging na afloop in een gesprek met ons openhartig in op het zijn van dragqueen. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland. Vrouwen kwamen op voor hun rechten, onder meer voor wat betreft vrouwenkiesrecht en op het terrein van arbeid. Maar nu ruim honderd jaar later is het nog altijd hard nodig dat er aandacht is voor rechten van de vrouw en emancipatie van de vrouw. Het is toch ondenkbaar dat er op de wereld vrouwen zijn die niet eens het recht hebben hun eigen huid aan het licht bloot te stellen, en toch is het zo, merkte Jacques Tange op. 

drch

Met het ter gelegenheid van de opening laten speechen door een dragqueen werd ook een statement gemaakt, dat vrouwen en mannen het recht hebben te zijn wie ze willen zijn. Daartoe hadden Belinda Tange-Schulze en Jacques Tange de Schiedamse dragqueen 'Aurora Bella' bereid gevonden vanmiddag de opening van de nieuwe expositie te verrichten en daarin een korte toespraak te houden over het zijn van een dragqueen en vervolgens de acht deelnemende kunstenaars aan het publiek voor te stellen. Om extra aandacht te genereren voor het onderwerp van emancipatie had de galerie een prijsvraag uitgeschreven: op basis van de afgelopen weken gegeven hints, zoals dat de dragqueen iets met de gemeenteraad te maken heeft gehad, konden bezoekers van de galerie op schrift zetten wie het volgens hen is en hun antwoord bij de galerie inleveren. Als prijs was er een kunstwerk van Jacques Tange te verdienen. Uiteindelijk bleek het kunstenaarsduo SAGE (Saskia van Herwijnen & Gerrit van Schuppen, deelnemer van Stichting KunstWerkt) het goede antwoord gegeven te hebben en het paar mocht vanmiddag zijn naam onthullen: ir. Chris Zijdeveld. Chris is oud-wethouder in de gemeente Schiedam voor de PvdA, alsook oud-voorzitter van de Sichting KunstWerkt. 

Het overgrote deel van het publiek reageerde toch wel verrast, een enkeling zei het al voor de onthulling gezien te hebben en/of aan zijn stem gehoord te hebben. Zijdeveld hield na de onthulling zijn gouden masker en zwarte pruik en feestelijke gouden jurk aan en was bereidwillig om met een ieder uit het publiek in gesprek te gaan over hoe het leven als dragqueen is in combinatie met het leven als maatschappelijk betrokken Schiedammer (hij zet zich in voor de lobby tegen de uitbreidingplannen van het vliegveld in Rotterdam en is voorzitter van de bewonersvereniging Tuindorp) en echtgenoot van Bente, die vanmiddag vooraan in het publiek stond.

Zijdeveld ging ook het beantwoorden van een recht voor zijn raap vraag als 'ben je hetro- of homoseksueel?' niet uit de weg. "Hetroseksueel ben ik", antwoordde hij. "Maar ik heb geen moeite om een man aan te raken." Het is al jaren dat Zijdeveld een jurk, een korset en panty's aantrekt, een pruik opzet en zich sexy opmaakt en zijn nagels lakt. Zo gaat hij naar feestjes en treedt hij op. "Maar het is nu voor het eerst dat ik in mijn directe omgeving heb opgetreden. Voor die optredens krijg ik overigens nooit betaald, ik ben een amateur, al heb ik thuis wél een goed gevulde garderobe aan dameskleding. Toen Jacques en Belinda me het vroegen zei ik - na er goed over te hebben nagedacht - waarom ook niet. Waarom zou een man geen pauwgedrag mogen vertonen? Voordat ik als dragqueen begon, deed ik wel al aan buikdansen. Van het een kom je op het ander, althans zo is het bij mij gegaan. Het me in feestelijke dameskleding hullen, is voor mij ook een statement tegen de verplichte mannenuniformen: ik bedoel dan al die 'verplichte' grijze en blauwe kostuums. Toen ik wethouder was, ben ik tijdens een nieuwjaarsreceptie van b&w in een zwarte leren broek en een fel rood jasje verschenen, sommige mensen zullen dat mogelijk nog weten."

"Ja ik ben werktuigkundig ingenieur, ja ik was vele jaren wethouder, ja ik ben consultant onder meer op het gebied van energie en duurzame steden, maar ik doe dus meer. Waarom zou je in hokjes denken, waarom zou je je beperken. Ik sta er ook om bekend dat ik goed ben in erotische massage; ik geef ook workshops op dat gebied, om mensen te leren hoe zo'n massage tot een orgasme bij een vrouw kan leiden. En ja, ik heb dat ook wel eens toegepast bij een man, dat wil zeggen nadat ik een vrouw tot een orgasme had gebracht ook haar man tot een orgasme gebracht. Ik zou niet weten waarom ik dat niet zou doen en zou niet weten waarom ik er niet over zou praten."

Meer informatie over de tentoonstelling lees je in ons eerdere artikel:
Bij Galerie Jabelle van Belinda Schulze (foto) en Jacques Tange. Schiedamse dragqueen 'Aurora Bella' opent 'Vrouwenpower'

Foto onder: deze 'powervrouwen' exposeren vanaf nu bij Galerie Jabelle aan de Lange Haven in Schiedam. V.l.n.r. Brita Seifert, Belinda Schulze, Karin Vermeer, Angeles Nieto, (Aurora Bella), Birgitta Sundström Jansdotter, Lisa van Noorden en Henriëtte van Gasteren. Op de foto ontbreekt Sarah van der Pols

pouw

04-03-2023