‘Winkels open, fietsers lopen!’, zegt oud-bloemist Hans Rietkerken

‘Op Hoogstraat te veel kappers etc. én te veel verloop’

‘Op Hoogstraat te veel kappers etc. én te veel verloop’

SCHIEDAM - Hans Rietkerken is oud-winkelier van de Hoogstraat. Samen met zijn vrouw Carla runde hij tientallen jaren de bloemenzaak Rosa. Nu geniet het paar van pensioen. Hans is nog wel politiek actief voor AOV Schiedam. Hij is opvolgend raadslid. Volgens hem gaat het niet zo goed met de Hoogstraat en nog minder met een straat als de Broersvest. “Kritische geluiden worden niet gewaardeerd, merk ik wel eens, maar ik wil ze toch laten horen, juist omdat de middenstand in Schiedam op de Hoogstraat en andere straten me zo aan het hart gaat”, zegt Hans. Hij stuurde ons op persoonlijke titel zijn visie op de ontwikkelingen van de binnenstad met het verzoek die te plaatsen. Hieronder lees je zijn ingezonden bericht.

INGEZONDEN

“Het keerpunt van een levendige Hoogstraat naar een uitgestorven Hoogstraat is volgens mij te wijten aan de komst van het internet. Veel kleine speciaalzaken gingen ten onder aan de komst van de supermarkten en ondernemers vertrokken destijds naar de overdekte Passage Schiedam.

In de winkels die overgebleven zijn op de Hoogstraat vinden nog altijd veel wisselingen plaats en hierdoor ontstaat een zeker verloop. Ondernemers vertrekken vaak té snel weer, vanwege slecht ondernemerschap en géén gedegen vooronderzoek. Er is té weinig cohesie tussen de winkeliers onderling en een enorme versplintering van panden door veel verschillende eigenaren en verhuurders.

Er zou veel moeten gebeuren om het stadscentrum weer levendig te maken en te houden:

De branchering is niet op orde. Er zijn te veel kappers, nagelstudio’s en schoonheidssalons.

Afgelopen jaren vinden in sommige panden in de Hoogstraat en binnenstad praktijken plaats die het daglicht niet kunnen verdragen zoals hennepkwekerijen, of onvergunde seksinrichtingen en ook zou er sprake kunnen zijn van witwaspraktijken, wordt wel eens gezegd.

Winkels moeten weer gaan bijdragen aan een mooier, schoner en gezelliger centrum. Vroeger betaalden winkeliers één euro aan reclamebelasting per dag en de gemeente deed daar eenzelfde bedrag bij. Wanneer je dit niet kunt of wilt betalen als winkelier, kun je naar mijn mening geen zaak starten.

Winkels open, fietsers lopen! Elektrische fietsen, fatbikes en elektrische steps scheuren over de Hoogstraat. Fietsen zijn té snel geworden om de veiligheid van de voetganger te waarborgen.

De geveltuintjes moeten met fleurige bloemen en planten worden opgeknapt. Het is nu veel te minimaal en ze worden niet goed onderhouden. De wethouder heeft in de zomer vorig jaar al een toezegging gedaan dat dit in orde zou komen, maar daar is nog niets van te zien.

De winkelstraat is niet opgeknapt door het omdraaien van de straatstenen. Stenen maken geen bruisende stad.

De panden zijn opgeknapt met heel veel subsidie. Mooie panden maken geen bruisende stad.

De nieuwe lantaarns ogen rommelig. Ze hangen op verschillende afstanden én op verschillende hoogten. Het jeneverglaasje erbovenop is ook veel te minuscuul.

Er zijn te veel obstakels voor (vergunningsplichtige) evenementen door de gehele binnenstad. Medewerkers van de gemeente denken hierin onvoldoende mee.

Nieuwe, goede ondernemers worden niet meer pro-actief geworven (denk aan de Winkelmeiden, toen werd dat wel gedaan).

De aankondiging van evenementen komen onvoldoende in de media of veel te laat in de media. Dat ligt uiteraard niet aan de media, maar aan een gestructureerde professionele manier van het zoeken van publiciteit.

De Luikse markt moet verplaatst worden naar de Maasboulevard, want die Luikse markt is absoluut niet geschikt voor het centrum.

De Koemarkt heeft een armoedige uitstraling.

Is dan alles kommer en kwel? Nee, natuurlijk niet. Door de jaren zaten er heel erg goede ondernemers en nu ook nog zitten er ook heel goede ondernemers, die veel hebben betekend voor de Schiedamse binnenstad.

Er zijn mooie bankjes met plantenbakken gekomen in winkelcentrum de Passage, want de Hoogstraat is hier toch helaas te smal voor.

Bezoekers aan Schiedam lopen over een prachtige boulevard, de Overschiesestraat, richting Stadskantoor en Theater aan de Schie (het zou nog beter zijn als de stroom aan mensen vervolgens in de mooie winkelstraten van ons oude historische centrum terechtkwam). De bereikbaarheid van onze mooie binnenstad met OV kan dan goed (bijvoorbeeld vanaf het station Schiedam Centrum met tram, bus, metro, trein) maar met auto’s laat het te wensen over en die hebben mensen nu eenmaal nodig om hun grotere inkopen mee naar huis te nemen. Goed, er zijn twee parkeergarages, maar die zijn niet voor iedereen een plezier om in en uit te rijden. En op straat parkeren wordt steeds moeilijker en duurder. 

We bestaan als stad 750 jaar en hebben dus wel voor hetere vuren gestaan. De vele festiviteiten geven in ieder geval een positieve uitstraling en de stad ziet er versierd heel gezellig uit. Laten we dat eens vasthouden de komende jaren en dan aan wat van bovengenoemde punten werken. Het is een hele lijst en het gaat hier om mijn persoonlijke mening, niet iedereen hoeft het ermee eens te zijn en dat zal ook ongetwijfeld niet, maar laten we erover praten. Niet te lang praten, wat mij betreft, maar vooral veel dingen doen.”

Over Hans en Carla Rietkerken van Rosa
Hans Rietkerken is samen met zijn vrouw Carla 50 jaar eigenaar geweest van Rosa bloemsierkunst op Hoogstraat 108 in Schiedam. Rosa bloemsierkunst kreeg in 2014 tijdens het 100-jarig bestaan van de zaak de documenten behorende bij het hofleverancierschap uit handen van de commissaris van de koning. Hans en Carla hebben samen 35 jaar boven de zaak gewoond. Carla heeft daarvoor ook nog 15 jaar tegenover de zaak gewoond. “We kennen de binnenstad dus van haver tot gort. We hebben in die tijd veel zien veranderen in de stad. In 2019 stopten we definitief met onze bloemenzaak, maar zijn nog altijd enorm betrokken bij ‘onze’ woonplaats Schiedam. 

Foto:
Hans Rietkerken, tijdens de formele opening van het feestjaar Schiedam 750 in de Grote of Sint Janskerk (foto (c) De Schiedammer Online)

01-04-2025