Op- en afschalen in Franciscus Vlietland en Franciscus Gasthuis

Op- en afschalen in Franciscus Vlietland en Franciscus Gasthuis

SCHIEDAM - Franciscus Vlietland en Franciscus Gasthuis schalen sinds afgelopen vrijdag de coronazorg op en het geplande OK-programma af. Ook is de spoedeisende hulp zo druk bezet dat hij af en toe een uur moet sluiten voor ambulances.

In een persverklaring laat het Franciscus Gasthuis & Vlietland weten dat er in de kliniek  op 4 november 29 bewezen coronapatiënten in totaliteit waren en dat de druk in huis snel toeneemt. Dit komt ook door het flinke aantal acute non-covid patiënten. Dit betekent dat het met vlagen op de SEH te druk is, waardoor de SEH voor ambulances af en toe een uur moet sluiten. 

"De situatie op de IC is zeer nijpend. Er zijn 4 bewezen coronapatiënten op de IC Franciscus Gasthuis met daarnaast ook 5 non-covid IC patiënten. Op de IC Franciscus Vlietland zijn 4 non-covid IC patiënten. De uitplaatsingsmogelijkheden zijn zowel in de regio als landelijk zeer beperkt. Continu wordt gekeken of er patiënten uitgeplaatst kunnen worden, zodat er lucht ontstaat op de IC om eventueel in noodsituaties een patiënt uit de kliniek op te kunnen vangen.

Vanaf vrijdag 5 november is het aantal coronabedden in Franciscus tot 35 bedden opgeschaald. Dit is conform het regionale opschaalplan. Er zijn twee cohort afdelingen op Franciscus Gasthuis, daarnaast worden coronapatiënten opgevangen op speciaal aangewezen 1- of 2-persoonskamers zowel op Franciscus Gasthuis als Franciscus Vlietland. In de loop van volgende week schalen we verder op naar 42 bedden door bedden op Franciscus Vlietland, die onbemand waren, te openen als een cohort afdeling. De personele bezetting voor deze bedden wordt vormgegeven door gezamenlijke inzet van het personeel van andere afdelingen van beide ziekenhuislocaties. 

Helaas zijn wij genoodzaakt om het OK-programma voor planbare zorg af te schalen. Hierdoor kunnen we personele inzet vanuit de klinische afdelingen mogelijk maken op de cohortafdelingen en kan anesthesie personeel worden ingezet op de IC om de continuïteit te waarborgen. 

Patiënten ontvangen zo spoedig mogelijk een persoonlijk bericht", aldus de persverklaring van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Foto: Franciscus Vlietland

06-11-2021