Open Monumentendagen 2021 zijn officieel geopend

Open Monumentendagen 2021 zijn officieel geopend

SCHIEDAM - Vanavond om zeven uur heeft wethouder Duncan Ruseler op de Graanzolder van het Jenevermuseum de Open Monumentendagen - die zaterdag 11 en zondag 12 september plaatsvinden - officieel geopend. 

Dat deed Duncan Ruseler (AOV) na een korte introductie door de voorzitter van het Comité Open Monumentendagen Schiedam, de historicus Han van der Horst.

Na de opening door de wethouder gaf Lidwien Meijer namens de Historische Vereniging Schiedam een lezing over rooms-katholieke branders die begraven liggen op de begraafplaats aan de Vlaardingerdijk 48.

open2 (2)

Lidwien Meijer was lid van de zogenoemde 'grafgroep' van de Historische Vereniging Schiedam, welke werkgroep de graven op de begraafplaats inventariseerde. Zij heeft zelf ook voorouders die branders waren. Haar vader was boer en die voer met de Schiedamse spoelingschuit, die nu wordt gerestaureerd.

De kapel die op deze begraafplaats staat, is één van de monumenten die zaterdag te bezichtigen zijn. Hier lees je welke monumenten er zaterdag en/of zondag te bezichtigen zijn in Schiedam (ten zuiden van de snelweg A20). Ook in Schiedam Kethel zijn er verschillende monumenten opengesteld. 

Hier lees je een eerder artikel over de bijzondere bloemlegging op de begraafplaats en hier over een lezing over de roomse rijken op de begraafplaats. 

Foto's door Rob van der Stel

10-09-2021