SCHIEDAM - Vanwege ziekte is OpenArtExchange genoodzaakt de opening van de solotentoonstelling van Casca uit te stellen naar zondag 23 mei. De tentoonstelling Undertow blijft daardoor nog te zien.
Vanwege ziekte zijn wij helaas genoodzaakt de opening van de solotentoonstelling van Casca voorlopig uit te stellen naar zondag 23 mei. Zonder tegenbericht zal dit de nieuwe datum zijn. In de tussentijd is de tentoonstelling Undertow nog te zien van woensdag t/m zaterdag. Een afspraak maken is niet meer nodig.
Hieronder lees je ons artikel van 30 april 2021:
Op zaterdag 8 mei aanstaande opent galerie OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85 in Schiedam haar deuren voor de solotentoonstelling The Book of Casca, door de gelijknamige Angolese kunstenaar Casca, die in de UK woont en werkt. De groepstentoonstelling Undertow is nog een week verlengd en daardoor te zien tot en met zaterdag 1 mei.
Sinds lange tijd maakt Casca er een gewoonte van om oude leesboeken te gebruiken om zijn schetsen vast te leggen van de imaginaire wezens die zijn gedachtewereld bevolken. Deze keer vond hij een oud Afrikaans reisboek uit 1830 op een stoffige plank in een bibliotheek. Toen hij de pagina’s over de Congo las, realiseerde hij zich dat de ouderdom van een boek weinig van doen heeft met het waarheidsgehalte ervan. Hij besloot het boek voor altijd te transformeren en zijn eigen waarheid toe te voegen aan de pagina’s: de geboorte van The book of Casca.
Casca’s wereld, gevoed door zijn langdurige verblijf bij de Chokwe-stam in Angola en zijn levenslange interesse in inheemse Afrikaanse culturen, is gevuld met een eindeloze kleurrijke parade van gedeformeerde figuren, geannoteerd met inheemse maskers en symbolen in een volstrekt unieke hedendaagse beeldtaal. Een vervreemdende, associatieve wereld met tegelijkertijd een humane expressie die doet herkennen en ontroeren, uitnodigt tot nieuwe verhalen. Een nieuwe waarheid over de wereld van vandaag met al zijn grote en kleine stereotypen. Weinig ontgaat zijn waarnemend oog. Welkom in The Book of Casca.
Over Casca
Casca (1976), is een autodidactisch kunstenaar geboren in Lissabon uit een kunstenaarsfamilie met Angolese familieleden. Hij is een van de weinige Angolese Luso-kunstenaars in de wereld van de hedendaagse Angolese kunst. Zijn schilderijen, tekeningen, collages en sculpturen zijn sterk beïnvloed door de maskers, symboliek en oude verhalen van inheemse Angolese culturen, o.a. de Chokweh-mensen in Noord-Angola, die hij bestudeerde en met hen samenwoonde in zijn vormende jaren. Sinds 2016 is Casca te zien in diverse exposities in Angola, UK, Nederland en Duitsland.
Opening
De solotentoonstelling van Casca is te zien vanaf zaterdag 8 mei. Volgens de huidige coronamaatregelen, is het niet meer verplicht om een tijdslot te reserveren. Wel hanteren wij een maximaal aantal bezoekers en kan het dus zijn dat u even moet wachten bij aankomst.
Tijdens het feestelijke openingsweekend verzorgen wij een hapje en een drankje tijdens uw bezoek, waarbij u op de openingsdag in gesprek kunt met de kunstenaar! De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met zondag 13 juni.
Over OpenArtExchange
OpenArtExchange is een internationale kunstgalerie die veelbelovende niet-westerse kunstenaars ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld, onder meer via internationale residenties en tentoonstellingen met lokale kunstenaars vanuit haar locatie in Schiedam. Daarnaast representeert zij haar kunstenaars op internationale art fairs, kunstfestivals en andere kunstevents en online.
Reguliere openingstijden
woensdag t/m zaterdag: 10:00 – 18:00u
zondag: 13:00 – 18:00u
Of op afspraak: e-mail info@openartexchange.com
Adresgegevens
Hoogstraat 85
3111 HC Schiedam
www.openartexchange.com
Tekst: OpenArtExchange
Foto: bron OpenArtExchange, werk van Casca
(infotorial)
Lees hier ons eerdere artikel over Undertow, welke expositie tot en met 1 mei te zien is.
Vrouwelijke kunstenaars centraal in nieuwe tentoonstelling Undertow (onderstroom):
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/vrouwelijke-kunstenaars-centraal-in-nieuwe-tentoonstelling-undertow-onderstroom