SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Op donderdag 2 november werd de Beroepentuin van de gemeenten Maasluis, Vlaardingen en Schiedam officieel geopend. Op de George Stephensonweg 43 in Vlaardingen is een grote werkplaats van Stroomopwaarts ingericht als Beroepentuin. De Beroepentuin is een opleidingsruimte waar je 3 beroepen kan leren waarmee je een grote kans op werk hebt.
Feestelijke opening met drie wethouders
De feestelijke opening startte met het ondertekenen van het samenwerkingscontract tussen Stroomopwaarts en de Beroepentuin. Hierna werd de Beroepentuin geopend door de wethouders Sjoerd Kuipers van gemeente Maassluis, Arnoud Proos van gemeente Vlaardingen en Anouschka Biekman van gemeente Schiedam. De wethouders zijn lid van het Dagelijks Bestuur van Stroomopwaarts en openden ieder een beroepsopleiding door een lint door te knippen.
Leer over installatietechniek, elektrotechniek en zonnepanelen
De Beroepentuin heeft drie afdelingen:
- zonnepaneel installateur: hier leren deelnemers zonnepanelen leggen op daken
- of installatie techneut: Hier leren deelnemers bijvoorbeeld over de aanleg van stadsverwarming
- of elektromonteur: hier leren deelnemers laadpalen of slimme-meters te plaatsen.
In de grote werkplaats staat een modelhuis met een dak waar zonnepanelen op gelegd worden. Er zijn kleine ruimtes gemaakt. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je slimme meters of een toilet plaatst. Naast de werkzaamheden in de grote werkplaats leren deelnemers van enthousiaste leraren hoe men buiten laadpaal voor een elektrische auto plaatst.
Een beroep leren in 12 weken
Deelnemers van de Beroepentuin starten met 2 weken waarin je van ieder beroep iets leert. Daarna kiest men 1 beroep waar de deelnemer mee verder gaat. In 12 weken leren deelnemers in 28 uur per week meer over één beroep. Na 12 weken stromen deelnemers uit met een MBO praktijkverklaring van Rotterdam Techniek.
Beroepentuin: Meer kans op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
De Beroepentuin is een weg naar betaald werk voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld mensen die een uitkering ontvangen, of mensen met een beperking, een migratieachtergrond en ex-gedetineerden. Bij de Beroepentuin is plaats voor 25 leerlingen. Wanneer er deelnemers uitstromen, kunnen nieuwe deelnemers starten. Stroomopwaarts en de Beroepentuin hopen in 2024 honderd deelnemers op te leiden waarvan 80% daardoor geen uitkering meer nodig heeft. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via (hun werkconsulent) bij Stroomopwaarts.
Foto-onderschrift
Van links naar rechts: wethouder Sjoerd Kuipers (Maassluis), wethouder Arnoud Proos (Vlaardingen) en wethouder Anouschka Biekman (Schiedam)