SCHIEDAM - Tijdens het IDDF RoundTown weekend opent OpenArtExchange op zaterdag 27 mei om 14:30 uur de tentoonstelling 'Ties' over groepsidentiteit, tweede in een serie over Identiteit.
Met een hapje en een drankje kun je genieten van het humoristische dansduet “SELF-HELP: How to make babies, have a career and eat organic" door Margarida Constantino en Rodrigo Ribeiro. En natuurlijk van een gevarieerde tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en mixed media collages en installaties van Anna Nunes (Nederland/Portugal), Féraul Fosso (Kameroen) en Nancy Hoogstad (Nederland) of van een gesprek met een van de aanwezige kunstenaars. Op zondag is er om 15:30u Afrikaanse live muziek van de Senegalese Fulani Omar Ka & Friends. Mis het niet!
Tijdens het IDDF weekend gaat OpenArtExchange pas zaterdag 27/5 open om 14.30-18.00 uur, met extra openstelling op zondag 12.00-18.00 uur en maandag 12.00-18.00 uur. Daarna is 'Ties' nog te zien tijdens de reguliere openingstijden tot 8 juli.
Over Ties
De tentoonstelling 'Ties' gaat over groepsidentiteit. Mensen zijn van nature sociale wezens, voor wie het een eerste levensbehoefte is om ergens bij te horen. Of het nu familie of vrienden zijn of een wijdere culturele, politieke of spirituele groepering, we zijn meestal verbonden aan meerdere sociale groepen. Dat is niet vrijblijvend. 'Ties' zijn de sociale “lijm” die een groep bij elkaar houdt: Diepgewortelde banden met vaak ongeschreven normen en waarden die bepalen wie erbij hoort en wie niet en wat er van de groep wordt verwacht. Dat levert vaak herkenning, verbondenheid en geborgenheid op, maar soms ook frictie met de individualiteit van de leden, omdat alles en iedereen nu eenmaal in beweging is en onderdeel van een groter geheel. In 'Ties' geven Anna Nunes, Féraul Fosso en Nancy Hoogstad hun visie op groepsidentiteit.
Over "SELF-HELP: how to make babies, have a career and eat organic"
"SELF-HELP: how to make babies, have a career and eat organic" is een moderne dansduet van choreograaf Margarida Constantino in de vorm van een zelfhulpboek, gevangen in de beperkingen van een bewegingsvoorstelling. Het vertelt ons het verhaal van de belachelijke verwachtingen van coming-of-age door middel van radicaal satirische observaties. SELF-HELP hervormt de aard van de voorstelling en haar conventies door in en uit de vierde wand te stappen. De clou: een kritiek op zelfspot. SELF-HELP demystificeert de onderwerpen immigratie, werkloosheid en op geslacht gebaseerde sociale structuren door persoonlijke anekdotes te delen van nomadische aspirant-kunstenaars en gender-non conforme feministen. Het humoristische, confronterende SELF-HELP is de bestseller van het jaar.
Dans: Margarida Constantino en Rodrigo Ribeiro
Over Omar Ka & Friends
Omar Ka werd geboren in het noordelijke deel van Senegal, een gebied waar de nomadische manier van leven nog levendig was. Perioden van droogte dwongen veel van de fulani om de regio te verlaten naar de hoofdstad Dakar. Op jonge leeftijd begon Omar te zingen en te dansen, en in 1991 richtte hij de Fula Band op. In 1995 bezocht hij Nederland waar hij veel muzikanten ontmoette die verschillende muziekstijlen speelden. Vanaf 1996 verbleef hij definitief in Rotterdam en nam hij een eerste cd op met twee muzikale vrienden, Hanyo van Oosterom en Willem Cramer, met de titel H.O.W. (wat staat voor de initialen van de drie betrokken muzikanten, Hanyo, Omar en Willem). Op dit album zochten de drie muzikanten naar een symbiose van ambient muziek en Afrikaanse roots. Het laatste album “Kawral” bevat een mooie mix van Fulani folk, Dakar beats, Afro reggae en desert blues.
Muziek: Omar Ka & Friends
OpenArtExchange is een van de locaties in de Art Route Schiedam, waarin tijdens dit weekeinde verschillende activiteiten te doen zijn. Zie de website van IDDF Around Town: https://iddf.nl/iddf-around-town/art-route-schiedam-x-iddf/
Tekst: OpenArtExchange
Foto: Omar Ka & Friends
(infotorial)
Lees ook:
Dit weekeinde: Meerdere optredens in Art Centre Schiedam