Gemeente Schiedam waarschuwt voor oplichting

Oplichters willen voor burgers zaken regelen bij de gemeente

Oplichters willen voor burgers zaken regelen bij de gemeente

SCHIEDAM - Er zijn oplichters actief die zich geheel onterecht voordoen als samenwerkingspartner van de gemeente. Op websites zeggen deze oplichters dat ze bewoners helpen bij het regelen van zaken bij de gemeente. De gemeente Schiedam waarschuwt tegen deze oplichterspraktijken.

"Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht door websites die zeggen te helpen bij het regelen of aanvragen van zaken bij de gemeente. Gemeenten werken niet samen met deze websites en wij adviseren inwoners om hier geen gebruik van te maken", zo waarschuwt de gemeente.

"Deze websites en online loketten vragen geld voor het maken van een afspraak bij de gemeente of ze rekenen een hoger tarief voor een uittreksel of akte. Dat is zonde. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd gratis en inwoners kunnen een uittreksel eenvoudig zelf aanvragen."

Veiligheid
De gemeente Schiedam vervolgt: "Niet alleen is het goedkoper om zelf zaken te regelen bij de gemeente, het is ook veiliger. Deze commerciële tussenpartijen vragen om gevoelige persoonlijke informatie voor een afspraak of aanvraag. Het is niet bekend wat ze hier verder mee doen."

Grijs gebied
"Aangezien deze websites in een juridisch grijs gebied opereren, kijken we welke mogelijkheden er zijn om hier iets tegen te doen. Op dit moment kunnen gemeenten hun inwoners alleen maar waarschuwen om niet in zee te gaan met tussenpartijen", aldus de gemeente.

02-12-2020