Burgemeester vindt: tijdens ramadan vleesgerechten bereiden voor de deur van moskee onnodig provocerend

Pegida mag in Schiedam niet voor de deur van moskeeën demonstreren

Pegida mag in Schiedam niet voor de deur van moskeeën demonstreren

SCHIEDAM - De burgemeester van Schiedam geeft geen toestemming voor een demonstratie van Pegida bij de Muradiye moskee aan de Raam. Demonstreren mag ook niet voor de Yildiz moskee aan de Dr. Schaepmansingel, die door Pegida als alternatief was voorgesteld.

Pegida wilde dinsdagavond 5 april in Schiedam demonstreren. De burgemeester staat een demonstratie wel toe op het Stadserf, de locatie waar in Schiedam doorgaans demonstraties en manifestaties plaatsvinden.

Dat heeft de gemeente Schiedam vanavond 23.00 uur door middel van een persbericht naar buiten gebracht. Het besluit van de burgemeester is vrijdagmiddag aan Pegida verzonden.

Voor het niet toestaan van het demonstreren voor de deur van de moskeeën heeft de gemeente redenen van openbare orde en van (verkeers)veiligheid, zo wordt gemeld in het persbericht. Bovendien vindt de burgemeester het onnodig provocerend om voor de deur van een moskee tijdens de ramadan vleesgerechten op een barbecue of in een magnetron klaar te maken. 

Pegida staat voor 'Patriotische Europäer gegen Islamisierung des Abendlandes', in het Nederlands: 'Patriottische Europeanen tegen islamisering van het Avondland'. Pegida is in 2014 in Dresden ontstaan. Met het 'Avondland' wordt bedoeld 'Europa'. 

De ramadan is vandaag begonnen en duurt tot 's avond 1 mei 2022.

01-04-2022