“We moeten het verwerken en dan gaan we wennen aan zijn enorme afwezigheid”

Piet van Mil, die 34 jaar beheerder van de kinderboerderij was, is overleden

Piet van Mil, die 34 jaar beheerder van de kinderboerderij was, is overleden

SCHIEDAM - Veel Schiedammers zullen Piet van Mil nog kennen van de tijd dat hij bij kinderboerderij ’t Hoefblad in het Prinses Beatrixpark werkte. Hij was gek op de beesten en verzorgde ze dan ook uitstekend. Zo nodig werden de jonge geitjes, eendjes of biggetjes zelfs mee naar huis genomen, zodat hij ze ook ’s nachts nog kon verzorgen.

door Louise Melchers

Piet was gediplomeerd geitenkeurmeester en wist dan ook echt alles van deze beesten. Maar ook de andere dieren op de boerderij hadden geen geheimen voor hem. Lakenvelder koeien waren favorieten van hem; dagelijks borstelde hij zingend deze runderen.

Piet was beheerder van kinderboerderij ’t Hoefblad, waar hij in 1966 ging werken. Hij werkte er liefst 34 jaar, tot aan zijn pensioen. Toen is hij naar Heiloo verhuisd samen met zijn vrouw Amalia - om dichter bij de kleinkinderen te zijn. In deze plaats in Noord-Holland ging hij op oude voet verder. Een luisterend oor voor en een praatje met iedereen, vooral als het om dieren en voetbal ging. Hij  kende binnen de kortste keren alle boeren in de omgeving en ook daar stond hij altijd klaar met een helpende hand, ook al ging dit met de jaren steeds moeizamer.

Behalve voor de dieren had Piet ook een voorliefde voor voetbal. Samen met kleinzoon Adriaan keek hij alle voetbalwedstrijden en als er Schiedammers kwamen, wilde hij ook even weten hoe de Schiedamse clubs ervoor stonden. Als echte Kethelaar stond VVK (nu Kethel Spaland) na aan het hart natuurlijk.

Piet van Mil was altijd geïnteresseerd in iedereen. Zat je even met hem te praten dan had je al snel een goed en fijn gesprek. Dan wilde hij graag alles weten wat je had meegemaakt. Kleinzoon Adriaan: “Hij stond vaak onverwachts voor je neus met een zak mandarijnen van de markt. Even bijpraten. Ik belde hem elke dag en op donderdag was het mijn vaste prik om gezellig bij hem te eten. Daar kwam echt nooit iets tussen."

Piet was een echte verhalenverteller en vertelde graag over vroeger en over zijn avonturen. Daarbij bedacht hij ook graag zijn eigen spreekwoorden. Hij kon heerlijk breedsprakig over voetbal en balbezit praten en zat vol bloemrijke verhalen over de prachtige bomen en plekken in Heiloo waar je zelfs een ijsvogeltje over het water kon zien scheren, maar ook over zijn jeugd in het dorp Kethel, waar de spoelingschuiten hun lading vanaf de distilleerderijen naar het Westland vervoerden als voer voor de koeien. De beste melk kwam volgens Piet dan ook van Schiedamse koeien.

Vorige week was hij op de verjaardag van zijn oudste zus in Schiedam en daar waren de nog levende familieleden ook allemaal. Hij heeft met iedereen uitgebreid kunnen spreken. Het zag er toen niet naar uit dat Piet op zo’n korte termijn zou overlijden.

De laatste jaren miste Piet de aanwezigheid van zijn lieve echtgenote, Amalia Voets, die in februari 2020 overleed. Met de hulp van kinderen en kleinkinderen sloeg hij zich door deze moeilijke tijd heen. Zoals Piet zelf zei: “We moeten het verwerken en dan gaan we wennen aan haar enorme afwezigheid.” En nu zeggen zijn kinderen en kleinkinderen: “We moeten het verwerken en dan gaan we wennen aan zijn enorme afwezigheid.”

Van de week ging het niet goed met Piet en op vrijdag moest hij toch echt naar het ziekenhuis in Alkmaar. Daar leek het even beter te gaan. Toen vertelde hij dochter Eva van Willigen dat ze vooral het fruit bij hem thuis op moest halen, want anders zou dat maar liggen rotten. Hij was helder tot het laatste moment. In het bijzijn van Eva en twee van zijn kleinkinderen sliep hij zondagmorgen rustig in.

Op 17 april 2022 overleed Piet van Mil aan een zware longontsteking in het ziekenhuis in Alkmaar. Hij werd 82 jaar. De uitvaart vindt plaats op zaterdag 24 april.

Petrus Jozef van Mil, Schiedam, Kethel, 29 december 1939 - Alkmaar, 17 april 2022

18-04-2022