Top 25 kinderboeken Schiedam is bekendgemaakt

Pluk van de Petteflet op 2 beste Nederlandse kinderboek

Pluk van de Petteflet op 2 beste Nederlandse kinderboek

SCHIEDAM - In de Bibliotheek Schiedam is zojuist de 'top 25 kinderboeken' bekendgemaakt op basis van de voorkeuren van inwoners van Schiedam. 'Harry Potter en de steen der wijzen' van J.K. Rowling staat bovenaan. Op nummer 2 een boek van een Nederlandse schrijfster, te weten 'Pluk van de Petteflet' van Annie M.G. Schmidt, die ooit nog werkte op de bibliotheek in Schiedam. Op nummer 3 weer een buitenlands boek: 'Pippi Langkous' van Astrid Lindgren.

Op de lijst van de genomineerde boeken staan veel populaire klassiekers. Van de 25 genomineerde boeken zijn er 21 van vóór 2000. Het oudste genomineerde boek verscheen al in 1878: 'Alleen op de wereld' van schrijver Hector Malot en dit boek kwam nu terecht op plek 13 van de lijst. Op plek 12 staat het jongste boek van de lijst: 'Mot en de metaalvissers' van schrijfster Sanne Rooseboom. Dit boek verscheen in 2022. In 2023 schreef Sanne Rooseboom ook het kinderboekenweekgeschenk 'Ravi en de laatste magie'. Het in 1953 verschenen boek 'Jip en Janneke' van Annie M.G. Schmidt is het oudste Nederlandse boek van de lijst en dit boek staat op plek 11.

Als Suzan van Dommelen van de bibliotheek (zie foto boven) een voor een de boeken bekendmaakt zijn er een aantal boeken die met name door de jonge lezertjes met gejuich worden ontvangen, zoals: 'Dolfje Weerwolfje' van schrijver Paul van Loon, 'Lampje' van Annet Schaap, 'De mooiste vis van de zee' van Marcus Pfister en 'Het leven van een loser' van Jeff Kinney. De wat oudere boeken van de lijst, zoals 'Het sleutelkruid' van Paul Biegel en 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman kennen de meeste kinderen die vandaag aanwezig zijn nog niet, maar deze boeken zijn dan ook meestal meer geschikt voor een leeftijdsgroep die wat ouder is.

Drie deelnemers aan de enquete onthulden de top drie in boeken: Sara Toscano, Monica van den Eshof en Louise Melchers (foto onder). Ze krijgen de ingepakte boeken cadeau, pakken de boeken een voor een uit en laten ze aan het publiek zien.

Prijswinnaars

Na de onthulling van de top 25 in de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs leest Suzan voor op een fluisterboot op de Lange Haven. Zij las voor uit het boek Woeste Willem van Dieter en Ingrid Schubert, nummer 25 op de lijst (zie foto onder).

De Schiedamse kinderboeken top 10:

(Titel, schrijver en eerste jaar van verschijnen)

1. Harry Potter en de steen der wijzen (J.K. Rowling, 1997)

2. Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt, 1971)

3. Pippi Langkous (Astrid Lindgren, 1945)

4. Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman, 1973)

5. Rupsje nooitgenoeg (Eric Carle, 2013)

6. Minoes (Annie M.G. Schmidt, 1970)

7. De GVR (Roald Dahl, 1982)

8. De kleine kapitein (Paul Biegel, 1970)

9. Lampje (Annet Schaap, 2017)

10. Het leven van een loser (Jeff Kinney, 2007)

De nummers 11 tot en met 25:

Sjakie en de chocoladefabriek - Roald Dahl

Mot en de metaalvissers - Sanne Rooseboom

Alleen op de Wereld - Hector Malot

De mooiste vis van de zee - Marcus Pfiser

Otje - Annie MG Schmidt

Jip en janneke - Annie MG Schmidt

Harry Potter (en de gevangene van Azkaban) - JK Rowling

Het sleutelkruid - Paul Biegel

Koning van katoren - Jan Terlouw

Oorlogswinter - Jan Terlouw

Dolfje Weerwolfje - Paul van Loon

De brief voor de koning - Tonke Dragt

De Kleine Prins - Antoine de Saint-Exupéry

Winterdieren - Bibi Dumon Tak

Woeste Willem - Dieter & Ingrid Schubert

Foto's door Louise Melchers en Ellen Horn

fb

11-10-2023