'Satirisch stuk dat toegeschreven is op Schiedam'

Première toneelstuk Punani 11 maanden later wegens fietsongeval

Première toneelstuk Punani 11 maanden later wegens fietsongeval

SCHIEDAM - "Een tweede vermetele poging om toneelstuk Punani eindelijk te gaan spelen. Inmiddels bijna 200 kaartjes verkocht, nog ongeveer 60 beschikbaar. De gehele opbrengst gaat naar het goede doel Stichting Julia! Ik heb de andere acteurs beloofd voorlopig niet op de fiets te stappen..."

416714444_1127920185160850_2708852505626957237_n

Het toneelstuk 'Punani' zou april 2023 op de planken komen. Kees Elbersen, een van de hoofdrolspelers, viel kort voor de première met zijn fiets en maakte daarbij zo'n smak dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen met een hersenkneuzing. Kees heeft zoals hij hierboven opmerkt aan de andere acteurs beloofd voorlopig niet op de fiets te stappen. De repetities zijn hervat en het ziet er dus nu naar uit dat de eerste voorstelling op 14 maart 2024 - bijna een jaar later dan de aanvankelijk geplande première - nu wél door kan gaan. Daarna volgen er nog acht voorstellingen. De plaats van handeling is het theater van het PronovaCollege aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan 498 in Schiedam.

In februari 2023 bezochten wij een repetitie van amateurtoneelgezelschap 'Voetstuk speelt'. We herhalen in de aanloop naar de uiteindelijke première graag ons verslag van de vorig jaar bezochte repetitie. 

Over schurende vriendschap, vol verachting en medelijden
Het is een zondag in februari, tien uur in de ochtend is de eerste bak koffie op en staan of zitten de zes mannen van theatergezelschap 'Voetstuk speelt' al op, naast of voor het toneel in het intieme theater van het Pronovacollege in Schiedam Nieuwland. Zij repeteren voor de nieuwe voorstelling 'Punani'. Het is het derde stuk dat dit gezelschap op de planken brengt.

'Voetstuk speelt' bestaat o.a. uit Kees Elbersen, Kees de Dreu, Gerrit Verwaal, Wout Pols, regisseur Ger Stienstra en pianist Auke Pol. Punani is, aldus de aankondiging, 'een satirisch stuk over schurende vriendschap, vol verachting en medelijden'. Het toneelgezelschap is uitgegroeid tot een hechte vriendengroep en dat maakt het des te mooier, realistischer en doorleefder om een stuk neer te zetten waarin pijnlijk duidelijk wordt dat het ook fout kan gaan met vriendschappen. Wat te denken van een van de vrienden, Joep, een in scheiding liggende man die op het punt staat om minister te worden, en door zijn vrienden voor zijn verjaardag op een bezoek van een prostitué (gespeeld door Heidie Waanders) wordt getrakteerd. Iets in deze dame maakt bezinning los in Joep, die zijn hart lucht bij de prostitué die hem blijkbaar niet verstaat, maar wel lijkt te begrijpen. Zij zou overigens ook liever geen prostitué zijn. Het gezelschap bouwt in de voorstelling enkele malen een stukje video in de voorstelling in. Fragmenten en spel lopen naadloos in elkaar over.

Een van de vrienden (Pieter) is als ambtenaar in Schiedam altijd door zijn collega's gepest. Zelfs de viering van zijn verjaardag werd op het stadhuis stelselmatig overgeslagen en een cadeautje zat er nooit in. Hij werd ermee afgescheept dat hij uit de kelder elk jaar weer een van de vele overtollige kunstwerken mocht uitkiezen. Nu achteraf blijkt dat een van de kunstenaars in kwestie het gemaakt heeft, wil de gemeente de kunstwerken terug hebben. In de vriendengroep zit ook een advocaat (Tom), die gaat die zaak wel even doen voor zijn vriend, wel heeft hij zelf ook een probleem, een snuifprobleem. En zo worden er op humoristische manier verschillende maatschappelijke problemen en levenszaken aangekaart. "Voor alle duidelijkheid, we hebben het stuk toegeschreven op Nederland en daarin ingezoomd op Schiedam, maar alle overeenkomsten met situaties en personen in de werkelijkheid berusten volkomen op toevalligheid", zegt Kees Elbersen tijdens de tweede koffiebreak van de ochtend, met luide instemming van de vijf kompanen. Auke Pol vult aan: "Bijvoorbeeld ook als het gaat om die hoge gemeenteambtenaar die twee hondjes uitlaat. Bruto en Netto heten ze. Het kost de ambtenaar moeite om beide hondjes uit elkaar te houden." Auke is overigens niet alleen de pianist die het stuk muzikaal live begeleidt, maar speelt ook een rol: "Manager a.i. bij de gemeente, een zzp'er buiten het bereik van het gemeentelijk apparaat".

Kees de Dreu (hij speelt de rol van Joep): "Het is leuk om zo met een groep kameraden bezig te zijn. We repeteren niet alleen op zondag, maar ook op woensdagavond, waarbij we eerst gezamenlijk eten bij Kees Elbersen thuis. Een betere voorbereiding kun je je niet wensen".

Kees Elbersen (hij speelt de rol van Pieter): "En dat doen we nu al acht jaar onder de naam 'Voetstuk speelt'. We hebben in vorige jaren inmiddels 'Het Eindspel', een bewerking van het stuk van Samuel Beckett, en Schurft op de planken gebracht. En komende april brengen we dus Punani."

Gerrit Verwaal kwam erbij in de vorige uitvoering, Schurft. "Ik gaf wat technische ondersteuning in de voorbereiding, maar werd in de week voor de uitvoering het stuk in geschreven met een minirol, die van de begrafenisondernemer. In Punani heb ik voor het eerst een volledige rol, die van Tom, een rol waarin ik de nog heel wankele advocaat speel, waarin ik nog niet echt uitgeknetterd ben."

Ger Stienstra is de regisseur, maar speelt ook altijd een rolletje, ditmaal de drag queen Conchita. Hij noemt zichzelf een 'beeldend regisseur'. Ger legt uit: "Ik zie een beeld van een scene voor me en breng dat dan over aan de spelers, mét oog voor de suggesties van de spelers."

Wout Pols speelt de filmregisseur in de vriendengroep. "We repeteren heel vaak en intensief, voordat een stuk op de planken komt. Maar repeteren is nog leuker dan uitvoeren van een stuk. In een uitvoering vind ik de interactie met het publiek het leukste wat er is. Dat heb ik ook altijd in mijn werk gevonden als brugwachter. De brug openen was maar een handeling, het contact met het voorbijvarend en voor de brug wachtend publiek, dat was mijn rol. Omgaan met het publiek, daarvoor is in Punani gelegenheid genoeg. Het publiek zit in een café-opstelling. Er wordt tijdens de voorstelling geserveerd. De serveerster maakt deel uit van de cast en speelt eveneens de rol van prostitué in een van de films. Ik ga niet alles vertellen, maar geloof mij, de ruim anderhalf uur Punani - onderbroken door een pauze - zal verrassen en boeien. Een belangrijke taak is er overigens ook voor iemand die je niet op de vloer ziet, maar in de controlekamer zit, Theo Gudde, hij verzorgt de beeld- en geluidstechniek."

Punani
De speeldata zie je in de flyer onder het intro. De entree bedraagt 15 euro inclusief één kop koffie of thee. De opbrengst komt ten goede aan 'Stichting Julia'.

Er zijn per voorstelling 30 plaatsen beschikbaar, reserveren bij merel_elbersen@hotmail.com

Adres: Theater Pronovacollege 
Burg. Honnerlage Gretelaan 498, Schiedam

Foto boven het artikel: Gerrit Verwaal (links) en Kees Elbersen

Foto onder: geheel boven Gerrit Verwaal, tweede rij v.l.n.r. Auke Pol, Kees de Dreu en Kees Elbersen, zittend Ger Stienstra (links) en Wout Pols (foto's (c) De Schiedammer Online)

DSC_0168 (2)

 

09-01-2024