OPS, LOS en PvdA stellen samen raadsvragen over te slopen school in Tuindorp

"Procedureel gehannes van college B&W ten aanzien van nieuwbouw op plek Martinusschool"

"Procedureel gehannes van college B&W ten aanzien van nieuwbouw op plek Martinusschool"

SCHIEDAM - Raadsleden van drie verschillende fracties (OPS, LOS, PvdA) hebben gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over het plan om op de plek waar in Schiedam Tuindorp nu de Martinusschool staat nieuwbouwwoningen te gaan realiseren. De raadsleden verwijten het college 'geschutter' en 'procedureel gehannes'.

"Zoals u weet, ontwikkelt de Gemeente Schiedam op dit moment plannen voor de locatie Iepenlaan 45 (ook wel bekend als de Martinus school, of ‘Het Schooltje’). Merkwaardig genoeg moesten de leden van de Schiedamse gemeenteraad dit vernemen van actieve bewoners in deze wijk.

Een projectontwikkelaar gaf aan dat er inmiddels al een voorselectie voor een mogelijke partij is geweest en dat er nog drie projectontwikkelaars / partijen over zijn. Via de al eerder genoemde actieve wijkbewoners hebben wij begrepen dat de plannen op 15 januari moeten worden ingeleverd. In week 6 moet dan de definitieve keuze worden gemaakt. 

Inmiddels is het archief op verzoek van de griffie op zoek naar een mogelijk besluit waarmee uw acties, of die van de betrokken afdeling zijn te legitimeren. Het blijkt dat de toegezegde Wensen en Bedenkingenprocedure uit 2011 nooit is gevolgd. Het college heeft dus helemaal niet de vrije hand als het gaat om de locatie Iepenlaan 45.

Al met al leidt dit geschutter voor ons tot de volgende vragen:

1) Kunt u aangeven of de Afdeling Vastgoed op uw instigatie is begonnen met het benaderen van projectontwikkelaars  voor een mogelijke planontwikkeling op deze locatie?

2) Kunt u aangeven hoe u op het idee bent gekomen dat u hier zonder dat u de toegezegde wensen en bedenkingenprocedure uit 2011 heeft gevolgd aan planontwikkeling kunt doen? 

3) Wanneer geeft u ook naar de bewoners van Tuindorp Kethel toe dat u prematuur hebt gehandeld zonder eerst de nadrukkelijk toegezegde procedure te volgen? 

4) Wanneer en hoe communiceert u naar de uitgenodigde projectontwikkelaars dat hun plan op zijn minst voortijdig is? 

5) In het Ruimtelijk Kader Iepenlaan 45 geeft u aan dat er op basis van voortschrijdend inzicht is bepaald dat er geen welstandscriteria gelden voor Tuindorp Kethel, terwijl de wijk eveneens wordt aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol. Kunt u aangeven wie dit heeft bepaald en op basis van welk (voortschrijdend) inzicht?

6) Welk beeld heeft het College zelf bij dit procedurele gehannes?

7) Wat is uw inschatting dat dit procedurele geschutter doet met het beeld van de Gemeente Schiedam naar haar burgers toe? 

met vriendelijke groet,

Maarten Reuderink, OuderenPartij Schiedam                                         
Monique Rotteveel, LOS
Petra Zwang, PvdA"

Bewoners van Tuindorp startten afgelopen week een petitie tegen de sloop van de Martinusschool; in het artikel onder deze link lees je er meer over:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/bewonersvereniging-tuindorp-start-petitie-tegen-sloop-martinusschool

Foto: de Martinusschool zoals de school er 18 december jl. bijstaat (foto © De Schiedammer Online)

                             

20-12-2020