Profvoetballers Sparta en Excelsior leiden jongerenverkiezingsdebat

Profvoetballers Sparta en Excelsior leiden jongerenverkiezingsdebat

SCHIEDAM - Aanstaande woensdagmiddag houdt de Kleine Ambassade samen met de Bibliotheek Schiedam een jongerenverkiezingsdebat in de Korenbeurs. Helaas kan er vanwege corona geen publiek bij zijn, maar het debat is door iedereen te zien via een livestream. Beroepsvoetballers Thomas Verhaar, Maarten de Fockert en Bart Vriends leiden het debat. 

De kandidaten voor de Tweede Kamer die deelnemen aan het debat zijn Schiedammer Doğukan Ergin (DENK, fractieleider DENK Schiedam in gemeenteraad Schiedam) en Habtamu de Hoop (PvdA), Salima Belhaj (D66), Bart van Kent (SP) en Senna Maatoug (GroenLinks). Het is de bedoeling dat er ook een kandidaat van de CDA en de VVD zal meedoen. Schiedamse kandidaat Fahid Minhas (VVD-wethouder) had aanvankelijk toegezegd te komen, maar heeft inmiddels afgezegd. 

Op woensdag 10 maart gaan jongeren en bovengenoemde Tweede Kamerkandidaten met elkaar in debat tijdens het I’ve Got the #Power verkiezingsdebat in Bibliotheek de Korenbeurs. Ze doen dat naar aanleiding van vragen van jongeren en de uitkomsten van de Grote Verkiezingsenquête die begin dit jaar door bijna 300 Schiedamse jongeren is ingevuld. De presentatoren en debatleiders zijn Excelsior-aanvaller Thomas Verhaar, Excelsior-keeper Maarten de Fockert en Sparta-verdediger Bart Vriends. Zij zijn bekend van hun podcast 'Cor Potcast'. Er zal als onderbreking een muzikant live optreden, te weten Oliver Pesch.

Het verkiezingsdebat wordt georganiseerd door de Bibliotheek Schiedam en de Kleine Ambassade. De avond is van 16.00 – 18.00 uur te volgen via een livestream op www.ivegotthepower.nl of op een later moment terug te kijken. Jongeren thuis kunnen meepraten door vragen of andere berichten in te sturen via Instagram @wevegotthepower of e-mail: debat@ivegotthepower.nl

Tweede Kamerverkiezingsproject 
Het I've Got the #Power debat is onderdeel van een groot Tweede Kamerverkiezingsproject van de Kleine Ambassade. Dat project heeft als doel om kinderen en jongeren meer kennis te geven over democratie en laat ze ervaren welke rol zij daarbinnen zelf spelen, nu en in de toekomst. Tegelijkertijd is het project een middel om politici kennis te laten maken met de ideeën en meningen van kinderen en jongeren. Zij zijn tenslotte de burgers die in de toekomst moeten leven met de politieke beslissingen die nu worden genomen.  

Het debat is een voorbereiding op de Schiedamse Jongerenverkiezingen die op 17 maart worden gehouden. Die dag zullen ook de Schiedamse kinderverkiezingen weer plaatsvinden. Voor zowel kinderen als jongeren zijn er educatieve stemwijzerkranten gemaakt. Deze zullen komende tijd worden behandeld op basisscholen en het voortgezet onderwijs in Schiedam. De kranten zijn digitaal te bekijken op www.dekleineambassade.nl

Foto: Mohamed is één van de vijftien jongeren die meedoen aan het debat (foto door Rick van der Tuin, de Kleine Ambassade)

debatjongeren

 

05-03-2021