Kwetsbare groepen beschermen tegen bezuinigingen

PvdA neemt motie aan om kwetsbare groepen te beschermen

PvdA neemt motie aan om kwetsbare groepen te beschermen

SCHIEDAM - De gemeenteraad van Schiedam heeft gisteren met overweldigende meerderheid (22-9) een motie aangenomen die de bescherming van de meest kwetsbare groepen in de samenleving centraal stelt bij toekomstige bezuinigingen. De motie, geïnitieerd door de PvdA en gesteund door GroenLinks, werd ingediend in reactie op de 'Zomernota 2025 Schiedam'.

Kwetsbare groepen beschermen
De motie 'Ontzie kwetsbare groepen bij de bezuinigingsopgave' onderstreept de noodzaak om kinderen en andere kwetsbare burgers te beschermen tegen de effecten van de bezuinigingen die de gemeente moet doorvoeren. Volgens recente cijfers groeit één op de zes kinderen in Schiedam op in armoede. Hoewel er enige vooruitgang is geboekt in het terugdringen van armoede, blijft Schiedam ver boven het landelijk gemiddelde scoren.

Breed gesteund signaal
'Deze motie is een krachtig signaal van de gemeenteraad dat we niet toestaan dat de meest kwetsbare groepen onevenredig hard worden getroffen door de financiële keuzes die gemaakt moeten worden," aldus Wijnand de Leeuw, fractievoorzitter van de PvdA in Schiedam. "Wij zullen blijven zoeken naar additionele oplossingen om ervoor te zorgen dat deze groepen niet de dupe worden.'

Concrete maatregelen
De aangenomen motie verzoekt het college om bij de uitwerking van de bezuinigingsopgave voor 2026 expliciet de kwetsbare groepen, gedefinieerd als mensen die leven op 120% of minder van het bestaansminimum, zoveel mogelijk te ontzien. Dit houdt in dat bij elke bezuinigingsmaatregel zorgvuldig wordt gekeken naar de impact op deze groepen en dat alternatieve maatregelen altijd de voorkeur genieten.

Foto:
Wijnand de Leeuw tijdens de inbreng Zomernota

10-07-2024