Benoeming tijdelijke wethouder live te volgen

Raad vergadert digitaal, maar schriftelijke stembriefjes noodzakelijk

Raad vergadert digitaal, maar schriftelijke stembriefjes noodzakelijk

SCHIEDAM - Oud-wethouder Marcel Houtkamp (D66) is de beoogd vervanger van Marcel Bregman (D66), die als wethouder ziek thuis is. Voor de tijdelijke benoeming zijn twee online-bijeenkomsten nodig. Deze zijn ook voor het publiek online te volgen. Wat niet online kan, is de stemming door de raad. Deze moet via schriftelijke stembriefjes.

De Schiedamse gemeenteraad vergadert nog steeds digitaal. Dat betekent dat ook de benoeming van de tijdelijke wethouder op een aangepaste wijze plaatsvindt. Zowel de hoorzitting van de Commissie benoeming wethouder als de benoeming van de wethouder zijn live online te volgen.

Hoorzitting op 10 december 2020
De fractie van D66 heeft woensdag 2 december de heer Marcel Houtkamp voorgedragen als tijdelijke vervanger van de wegens ziekte afwezige wethouder Bregman. Voorafgaand aan deze tijdelijke benoeming vindt een hoorzitting plaats door de ‘Commissie benoeming wethouder’. Deze commissie controleert de benoembaarheid van de kandidaat-wethouder. 

Tijdens deze hoorzitting is Houtkamp aanwezig en beantwoordt hij vragen van de commissie. De commissie bestaat uit vijf raadsleden: Frans Hamerslag (voorzitter), Andreas Lepidis, John Maris, Gürcü Polat en Annebeth Wilton. De hoorzitting vindt plaats op donderdag 10 december vanaf 19.30 uur en is live te volgen via schiedam.notubiz.nl

Benoeming op 15 december 2020
De benoeming van de tijdelijke wethouder staat gepland voor de raadsvergadering van dinsdag 15 december. De ‘Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming’ schrijft voor dat een benoeming altijd via schriftelijke stemming moet plaatsvinden, ook als de vergadering digitaal is. 

Dit betekent dat de ingevulde stembriefjes tijdens de raadsvergadering bij de raadsleden thuis worden opgehaald en naar het Stadskantoor worden gebracht. Daar zijn vier raadsleden aanwezig die de uitkomst van de stemming vastleggen. Wanneer de uitkomst positief is, wordt de heer Houtkamp aan het eind van de raadsvergadering benoemd tot tijdelijke wethouder.

De vergaderingen worden aangekondigd in de agenda op de website van de gemeente Schiedam.

Hier lees je ons eerdere artikel:
https://deschiedammeronline.nl/detail/details/marcel-houtkamp-d66-terug-als-wethouder

 

Foto: Marcel Houtkamp (foto door Jan Willem de Boer), hieronder zie je het interview dat Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam met de beoogde tijdelijke wethouder had

09-12-2020