'Bedenkelijke werkwijze bij inclusiediner van 21 maart'

AOV en OPS stellen vragen aan het college

AOV en OPS stellen vragen aan het college

SCHIEDAM - Opnieuw zijn er door de AOV en de OPS aan het college vragen gesteld naar aanleiding van de gevolgde werkwijze met betrekking tot het inclusiediner van 21 maart jongstleden.

Ouderen Partij Schiedam/Algemeen Ouderen Verbond: 'In uw beantwoording gaat u zeer uitgebreid in op de keuze voor juist deze datum. Dat is interessante informatie, maar voegt weinig toe aan de beantwoording.

Waarschijnlijk heeft onze naturel bescheidenheid u en ons parten gespeeld bij de beantwoording. Waar wij de vorige keer nog enigszins eufemistisch aangaven dat verschillende aanwezigen zich ongemakkelijk voelden om door middel van het hand opsteken hun mening te geven over een onderwerp waar de wethouder (gedoeld wordt door vragenstellers op wethouder Anouschka Biekman, red.) zich nogal profileert, zullen we het beestje nu maar gewoon bij zijn naam noemen: ze hebben ons aangegeven dat ze zich geïntimideerd voelden en niet vrij om hun mening te geven.

Daarnaast is het aardige aan de benaming openbaar bestuur dat het openbaar dient te zijn. Het moet dan ook te controleren zijn. Een politiek bestuurder moet verantwoording af kunnen leggen over zijn of haar daden.

Daar vallen ook bijdragen/presentaties onder, die onder verantwoordelijkheid van een wethouder door derden worden geleverd. Mevrouw Zeefuik kan als externe presenteren wat ze wil, als ze dat doet tijdens een door de wethouder georganiseerde bijeenkomst, is de wethouder politiek verantwoordelijk en dient daar desgevraagd rekenschap over af te leggen. Zeker als er onder andere vragen worden gesteld over het veranderen van straatnamen en het al dan niet verwijderen van standbeelden.

Gemakshalve sturen wij gelijk de link mee: Gedragscode openbaar bestuur https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-en-integriteit-overheidsinstanties/gedragscode-openbaar-bestuur.

Hierin staat onder andere dat openbaar bestuur transparant moet zijn en verantwoording af dient te kunnen leggen aan zijn omgeving. Dat er ook nog iets in staat over lerend en zelfcorrigerend vermogen zullen we in uw geval dan maar als een nuttige toegift zien.

Dat alles leidt tot de volgende vervolgvragen:
1. Bent u het met ons eens dat het niet de taak van een wethouder is om een omgeving te creëren waarin van de gemeente afhankelijke partners zich geïntimideerd voelen om niet vrij hun mening te geven over het Schiedamse vermeende slavernijverleden?

2. Wat gaat u doen om in de toekomst een dergelijke ongemakkelijke (en door sommigen als onveilig ervaren) situatie te voorkomen?

3. Bent u het met ons eens dat u met de kennis van nu een dergelijke aanpak tijdens dat diner ongewenst was?

Wanneer krijgen wij de door mevrouw Zeefuik, onder politieke verantwoordelijkheid van de wethouder, gehouden presentatie?

Bent u het met ons ons eens dat u van de discussie over het (vermeende) Schiedamse slavernijverleden, na ongeveer vier eerdere setjes schriftelijke vragen, een WOO-verzoek en nu al weer een tweede setje schriftelijke vragen in een nieuwe reeks een farce maakt waar u beter mee kan stoppen?'

Tekst
OPS en AOV

Foto
Slavernijmonument, archief De Schiedammer Online

Hier lees je het eerdere artikel:
Kritiek op geheimzinnigheid over presentatie over apartheid
https://www.deschiedammeronline.nl/politiek/details/kritiek-op-geheimzinnigheid-over-presentatie-over-apartheid

28-04-2024