Hier werden vele jaren ijzerwaren en daarna noten verkocht

Restauratie Hoogstraat 180 gehonoreerd met Scidam-schildje

Restauratie Hoogstraat 180 gehonoreerd met Scidam-schildje

SCHIEDAM - De succesvolle restauratie van het pand aan de Hoogstraat 120 is door de Historische Vereniging Schiedam (HVS) met een Scidam-schildje gehonoreerd.

door Jan Schrijver

bijloo4 (2)

Op de foto zie je Aad Verbeek (links) die namens de HVS het schildje en de bijbehorende oorkonde uitreikt aan Jasper Bravenboer, de eigenaar van het pand. Met zijn 'Bravenboer Management in bouwprojecten' houdt hij kantoor in het fraai gerestaureerde pand, op de Hoogstraat 180. Dat is ter hoogte van de Korte Dam. 

De uitreiking vond vrijdag plaats in het atrium van de panden Westerkade 28 en 30, welk restauratieproject eveneens met een Scidam-schildje werd beloond (lees hier ons eerdere artikel over de Westerkade). Op de foto boven het artikel zie je historicus Han van der Horst (geheel rechts op de foto), die voorafgaand aan de uitreiking van het schildje een inleiding hield over de geschiedenis van de Hoogstraat en daarbij inzoomde op de geschiedenis van het pandje aan de Hoogstraat 180. Als we ver teruggaan in de tijd dan denken we aan de firma Engering, zo vertelde Han van der Horst. De familie Engering staat bekend als ondernemersfamilie in Schiedam en is bij het grote publiek vooral bekend als ijzerwarenhandel. In het pand Hoogstraat 180 was vele jaren een ijzerwarenspeciaalzaak van Engering gevestigd. De jongere Schiedammers zullen de winkel vooral kennen als een van de notenwinkels van John van Buuren (hij was bij de uitreiking van het schildje aanwezig, op de foto zie je hem rechts van Jasper Bravenboer). 

In het rapport van de Werkgroep Historische Bebouwing van de HVS over de toekenning van het schildje is te lezen: "De winkelpui dateert van 1906 en heeft als architect: Th.E.J. Kramers. Enige tijd geleden kreeg het pand een nieuwe eigenaar die zich tot taak stelde het pand op te knappen en het monument in zijn oude glorie te herstellen. Na zorgvuldig onderzoek is het pand naar beste vermogen in oude luister hersteld. Het pand straalt weer de architectuur uit van het begin van de negentiende eeuw. Het toont de vormgeving van een historiserende stijl, te vergelijken met de Bijenkorf in Amsterdam of het oude hoofdkantoor van de gist- en spiritusfabriek in Delft. Architect Th.E.J. Kramers heeft diverse gebouwen gerealiseerd in Schiedam zoals o.a. Hollandia, de branderij en gistfabriek. De Historische Vereniging Schiedam is er verheugd over dat een van de weinige panden met de gevel van deze architect op de Hoogstraat in hart van Schiedam is behouden en zo bijdraagt aan het herstel van de historische gevelwand van de Hoogstraat. Daarom is besloten het pand een schildje toe te kennen."

hoogstraat180 (2)

 

27-02-2022