Ruim 40 besmettingen op één school, waaronder 5 met 'Britse variant'

Ruim 40 besmettingen op één school, waaronder 5 met 'Britse variant'

REGIO - De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft vanmiddag gemeld een zogenoemd 'verdiepend uitbraakonderzoek' op een basisschool in de regio uit te voeren. Eind november werd op die school de eerste coronabesmetting geconstateerd en inmiddels is het aantal vastgestelde patiënten gestegen naar minimaal 40.

Onder de veertig besmette personen zijn zowel docenten als leerlingen. Uit een steekproef werd duidelijk dat een van de personen besmet is met de Britse variant van het virus. Inmiddels is bij 5 personen, behorend bij de schooluitbraak, deze variant vastgesteld.

Om de verspreiding bij deze uitbraak verder in kaart te brengen, voert de GGD Rotterdam-Rijnmond, samen met het Erasmus MC, onderzoek uit naar verspreiding van deze variant onder de (school)contacten en hun gezinsleden. De GGD Rotterdam-Rijnmond doet vaker uitbraakonderzoek bij een opvallende uitbraak.

De GGD heeft nog niet vrijgegeven om welke basisschool het gaat en in welke plaats in onze regio de desbetreffende school gelegen is.

Uitbraakonderzoek
Leerlingen, docenten en nauwe contacten van de basisschool wordt gevraagd zich te laten testen. In de XL-locatie bij Rotterdam The Hague Airport wordt hiervoor een speciale teststraat opengesteld. Verder bestaat het onderzoek uit een uitgebreid bron- en contactonderzoek onder de besmette personen. Ook worden leerlingen, ouders en docenten gevraagd een vragenlijst in te vullen.

Britse variant coronavirus
Van de Britse variant van het coronavirus is nog onzeker of en in welke mate deze virusvariant besmettelijker is dan de andere varianten. Zover bekend is het ziekmakend vermogen van deze variant gelijk aan die van andere SARS-CoV-2-virusvarianten. 

Maatregelen
Ook bij de Britse variant van het coronavirus is het belangrijk om je goed aan de basis hygiënemaatregelen te houden, je zo snel mogelijk te laten testen bij (milde) klachten, en de isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op te volgen, zo benadrukt de GGD. Een afspraak maken kan via www.coronatest.nl of 0800-1202.

Het RIVM schrijft over de Britse variant: "De virusvariant die sinds september in het Verenigd Koninkrijk circuleert, lijkt volgens Britse deskundigen besmettelijker te zijn dan andere varianten. Of dat inderdaad zo is, wordt op dit moment onderzocht."

Hier lees je ons eerdere artikel over de vandaag door de instanties gepubliceerde coronacijfers:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/rivm-meldt-7453-positief-getesten-van-wie-9-schiedammers


Foto: Londen (archieffoto, door Louise Melchers)

28-12-2020