Debuutoptreden van koor 'Green Singers', nieuwe koorleden zijn welkom

Saksische boerderij wordt in de sfeer gebracht van 400 jaar geleden

Saksische boerderij wordt in de sfeer gebracht van 400 jaar geleden

SCHIEDAM - Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 wordt in het teken van Open Monumentendagen de Groene Raat in de sfeer gebracht van zo'n 400 jaar geleden. Zo oud is het boerderijtje aan de Harreweg al waaromheen educatieve tuinen liggen.

door Jan Schrijver

Alle vrijwilligers zullen zich op die dagen in kleding hullen zoals die 400 jaar geleden gebruikelijk was en ook het interieur van deze Saksische boerderij wordt in de stijl van die tijd gebracht. Zo zijn vrijwilligers al druk doende geweest met het haken van bijpassende gordijntjes. Enkele zijn al zichtbaar achter de ruiten. 

De Groene Raat is op 9 en 10 september geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Er zal een kraam met honingproducten staan met de honing uit de eigen bijenkasten van de Groene Raat. Er kan voor een bescheiden prijsje koffie of thee of een frisje worden gedronken met desgewenst een lekkere versnapering erbij, zoals traditionele boterkoek. Ook zullen er 'koffiespecials' te koop zijn, zoals 'de Groene Raat koffie'. Vrijwilliger Yvette den Houting verklapt onderdelen van het recept: "Onderop een laagje alcoholvrije amaretto-siroop en een topping van slagroom, groene slagroom wel te verstaan. Een lekkere zoete special, die er leuk uitziet." 

Er is die dagen livemuziek. Die wordt verzorgd door twee accordeonisten. Ook is er het debuut van een nieuw koor: 'Green Singers'. Het koor zal elke dag twee optredens geven. Yvette den Houting en Bea Groenhorst zijn twee leden van het koor dat uit vrouwen en mannen bestaat die vrijwilliger zijn op de Groene Raat. Bea Groenhorst: "Het is een koor voor de gezelligheid. Het moet vooral leuk zijn, al proberen we zo goed mogelijk te zingen. We hebben geen dirigent, daar zijn we na onze eerste repetitie mee gestopt. Na onze debuutoptredens gaan we oefenen voor de kerstmarkt op de Groene Raat, op 10 december van twaalf tot vier uur. We kunnen trouwens nog koorleden gebruiken en je hoeft geen vrijwilliger van de Groene Raat te zijn om mee te doen. Meedoen aan het koor is gratis." 

Voor informatie over meedoen in het koor kun je bellen met Bea: 06 1868 7980. 

Tip: als de Groene Raat open is, kan het zijn dat er een kastje langs de Harreweg staat met producten uit de om de Groene Raat liggende tuinen. Die producten zijn te koop. De opbrengst gaat naar de schooltuinen. 

Foto: vrijwilligers van de Groene Raat Yvette den Houting (links) en Bea Groenhorst blazen even uit voor de deur van het eeuwenoude boerderijtje aan de Harreweg 19 in Schiedam Kethel (foto door Jan Schrijver)

 

 

 

10-08-2023