Week van Inclusief Onderwijs - Het gehandicapte kind

Samen naar school in Schiedam

Samen naar school in Schiedam

SCHIEDAM - In de Week van Inclusief Onderwijs (10-14 maart) vraagt Stichting het Gehandicapte Kind aandacht voor Samen naar School-klassen. Veel kinderen met een handicap gaan naar een speciale school ver van huis en ontmoeten nauwelijks leeftijdgenoten uit hun buurt.

Meer dan 10.000 kinderen met een beperking gaan zelfs helemaal niet naar school. Dat wil Stichting het Gehandicapte Kind veranderen door meer Samen naar School-klassen te helpen oprichten, waar kinderen met en zonder beperking met elkaar naar school gaan. Zoals bijvoorbeeld in de Samen naar School-klas van Stichting Passie in Schiedam. 
 
Een eigen klas in een reguliere school 
Je ziet het niet zo vaak: kinderen met én zonder handicap die naar dezelfde school gaan. Maar in Schiedam gebeurt dat al een paar jaar. In de Samen naar School-klas, gevestigd in de reguliere basisschool de Violier, krijgen op dit moment leerlingen met beperkingen zorg en onderwijs op maat. Zij doen activiteiten met kinderen zonder handicap waar dat kan, en krijgen individueel onderwijs waar dat beter is voor hen. 
 
Een lokaal vinden bleek lastig
De Zuid-Hollandse Kim Antonissen, moeder van een zoon met een autistische en verstandelijke beperking, richtte vier jaar geleden de eerste Samen naar School-klas in Schiedam op omdat ze passend onderwijs zocht voor haar zoon. ‘Mijn zoon kwam thuis te zitten. Er was geen passende plek voor hem. Ik wilde toch dat mijn kind in aanraking met de samenleving zou komen en ging op zoek. Ik hoorde over Samen naar School-klassen en ik besloot zelf een klas op te richten. Leerlingen meldden zich snel aan. Het moeilijkste was om een school te vinden die hier plek voor had.’ Er waren wel veel scholen die het graag wilden, maar vaak hadden ze simpelweg geen lokaal over. Toen basisschool de Violier een lokaal aanbood, kon Antonissen starten.

Iedereen hoort erbij
De ouders van de Samen naar School-klas kiezen voor een reguliere onderwijsomgeving in hun eigen wijk omdat hun kind geniet van contacten met kinderen in de buurt. En kinderen zonder beperking leren dat iedereen erbij hoort. ‘Mijn zoon was als 12-jarige heel groot voor zijn leeftijd. Een kleutertje wilde met hem spelen en zei: ik denk dat hij twaalf is, maar in zijn hoofd is hij vier. Ik dacht: die moeten we een contract aanbieden, die snapt het,’ lacht Antonissen.
 
‘Het is fantastisch om te zien hoeveel ontwikkeling de kinderen laten zien. En het vergroot niet alleen de wereld van alle kinderen. Deelname aan een reguliere school vergroot ook de wereld van de ouders van kinderen met een beperking, omdat zij andere ouders ontmoeten op het schoolplein. Zowel het kind als de ouders horen erbij’, besluit Kim Antonissen.

Meer informatie
sflipsen@gehandicaptekind.nl

10-03-2025