Nieuwe behandelmogelijkheden van astma, COPD en allergieën verbeteren het leven van longpatiënten. Daarom doet Franciscus Gasthuis & Vlietland veel wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoeningen en de behandelmogelijkheden. Het ziekenhuis gebruikt deze kennis niet alleen bij de behandeling van de eigen patiënten, maar deelt deze ook met andere ziekenhuizen om hen te helpen bij de behandeling van astma, COPD, allergieën en beroepslongziekten.
Het Franciscus Astma, COPD & Allergie Centrum is 1 van de 6 expertisecentra van Franciscus. Het ziekenhuis heeft hiervoor een topklinische erkenning gekregen van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Dit betekent dat Franciscus expert is in de behandeling van deze aandoeningen. Dankzij de kennis die het ziekenhuis heeft, behandelt Franciscus patiënten volgens de nieuwste behandelmethodes en op basis van zorgplannen die op maat zijn gemaakt voor elke patiënt. Patiënten worden doorverwezen naar het expertisecentrum na beoordeling door hun huisarts en/of specialisten van een ander ziekenhuis.
Uitgebreide kennis over astma en COPD
Michelle de la Roij is verpleegkundig specialist (VS) Longgeneeskunde bij Franciscus. In haar werk als VS, begeleidt Michelle patiënten met ernstige vormen van astma en COPD. ‘Als VS ben ik opgeleid om, als spin in het web, de patiënt met een complexe ziekte te begeleiden als het niet goed gaat. Daarbij kijken wij ook naar de omgeving, familie en bijvoorbeeld beroep,’ legt Michelle uit. ‘Ik werk bij 1 van de grootste expertisecentra in Nederland voor patiënten met astma of COPD. Onze longartsen zijn betrokken bij (inter)nationaal onderzoek en de ontwikkeling van landelijke richtlijnen. Ook hebben wij ervaring hebben met speciale behandelmethoden. Deze kennis delen wij met andere ziekenhuizen.’
Samenwerking met andere ziekenhuizen
Het overleg voor astmapatiënten is een voorbeeld van hoe andere ziekenhuizen met Franciscus samenwerken om de zorg te verbeteren. ‘Franciscus organiseert wekelijks een overleg ernstig astma. Het overleg is er voor longartsen van andere ziekenhuizen uit onze regio. Zij hebben zo de mogelijkheid hun patiënten te bespreken met ons multidisciplinaire expertiseteam,’ zegt Michelle. ‘Aan het overleg nemen longartsen, verpleegkundig specialisten, longverpleegkundigen, fysiotherapeuten en ook nog 2 revalidatiecentra deel.’
Ondersteuning bij ingewikkelde behandelingen
‘Elk week bespreken wij patiënten van verschillende ziekenhuizen uit de regio Zuid-West Nederland. Wij werken samen aan een behandelplan en leggen dit plan voor aan de behandelend arts. Voor patiënten is het een voordeel dat zij op deze manier dan onder behandeling kunnen blijven bij hun eigen arts en de beste zorg dicht bij huis kunnen krijgen. Ook kunnen zij medicijnen krijgen die niet in elk ziekenhuis beschikbaar zijn. De patiënten krijgen zo dezelfde kwaliteit van zorg als wanneer zij bij Franciscus onder behandeling zouden zijn,’ licht Michelle toe. ‘In de afgelopen 5 jaar hebben wij zo bij ruim 700 patiënten van 14 verschillende ziekenhuizen meegedacht.’
Zorg op maat
Astma en COPD zijn niet te genezen, maar meestal wel onder controle te houden. Bij Franciscus weten ze dat zorg op maat helpt bij deze chronische ziekten. De patiënten krijgen daarom bijvoorbeeld een individueel zorgplan. Dit plan biedt handvatten hoe om te gaan met de ziekte. ‘Hierin staat wat zij kunnen doen bij bepaalde klachten, welke medicijnen zij moeten gebruiken en wie zij kunnen bellen met vragen. Wij bespreken regelmatig met de patiënt hoe de ziektecontrole is. Als blijkt dat de klachten onvoldoende onder controle zijn, kunnen wij het zorgplan samen met de patiënt aanpassen,’ zegt Michelle.
'Maar ik zit al'
Op 53-jarige leeftijd bleef Yvonne Hemmes klachten houden na een longontsteking, ze bleek astma te hebben. Omdat haar klachten verergerden, verwees haar eigen ziekenhuis Yvonne naar Franciscus voor gerichte zorg. ‘Tijdens een telefoongesprek vroeg mijn werkgever of ik niet beter kon stoppen met lopen, want ik klonk zo benauwd. Toen antwoordde ik: maar ik zit al.’ Lees hier haar volledige verhaal.
Ga met ons in gesprek over wetenschappelijk onderzoek!
Altijd al willen weten welke rol wetenschappelijk onderzoek speelt in de zorg voor onze longpatiënten? Op dinsdag 26 september van 17.30 tot 19.30 uur vertellen onze onderzoekers u hier graag meer over. U kunt zich hier aanmelden.
Hier vindt u de webpagina van Franciscus over dit onderwerp.
Tekst: door Franciscus Gasthuis & Vlietland
Foto: patiënt Yvonne Hemmes tijdens een consult bij Franciscus, op de rug gezien verpleegkundig specialist Michelle de la Roij (foto bron Franciscus Gasthuis & Vlietland)
(infotorial)