Begroting 2025 aangeboden aan gemeenteraad

Gemeente stelt: "Schiedam blijft bouwen aan de toekomst"

Gemeente stelt: "Schiedam blijft bouwen aan de toekomst"

SCHIEDAM - Blijven bouwen aan de toekomst van Schiedam; dat staat centraal in de Begroting 2025, die burgemeester en wethouders donderdag 3 oktober hebben aangeboden aan de gemeenteraad. Het college zegt te kiezen voor een energieke aanpak, ondanks de forse financiële opgave voor de komende jaren

Het volgende meldt de gemeente over de aan de gemeenteraad gestuurde begroting:

Vanaf 2025 krijgen gemeenten veel minder geld van het Rijk. Voor Schiedam scheelt dat wel 12 tot 16 miljoen euro per jaar. Aan de andere kant neemt het aantal gemeentelijke taken juist toe. Dat betekent dat Schiedam - meer nog dan anders - wijs moet omgaan met geld om de stad verder te kunnen ontwikkelen én te behouden wat de afgelopen jaren is opgebouwd.

Inwoners ontzien
Wethouder Antoinette Laan (Financiën): “We vinden het heel belangrijk om grote lastenverzwaringen voor onze inwoners te voorkomen. Met name de mensen die het minder breed hebben moeten we zo veel mogelijk ontzien. Daar zijn we gelukkig in geslaagd. Verder stoppen we volgend jaar met het heffen van hondenbelasting.”

Ontwikkelingen voortzetten
“Deze begroting is de basis om te blijven bouwen aan de toekomst van Schiedam. We gaan in ieder geval door met grote stedelijke ontwikkelingen zoals het Nationaal Programma Nieuwland en Oost om de leefbaarheid en het welzijn in die wijken te verbeteren. Ook blijven we onverminderd investeren in het Schiedistrict en de ontwikkeling van Nieuw-Mathenesse. Daarmee zorgen we dat Schiedam een nog aantrekkelijker stad wordt om in te wonen, te werken en te recreëren”, zegt de wethouder.

Het college blijft ook inzetten op de speerpunten uit het Ambitiedocument: nieuwe woningen, het aanpakken van armoede (inclusief energiecoaches), inclusie en een schone stad. “En ook de viering van Schiedam 750 gaat door. We gebruiken het feestjaar om de aanzet te geven voor ontwikkelingen, waarvan de stad ook in de jaren na 2025 de vruchten plukt.”

Besparen
Om tot een sluitende begroting te komen zijn de uitgaven en inkomsten van de gemeente zorgvuldig tegen het licht gehouden. “We zien mogelijkheden om een aantal taken efficiënter of anders uit te voeren. We kijken ook naar de bijdragen van de gemeente aan regionale samenwerkingsverbanden. Daarnaast doen we voorstellen om de inkomsten van de gemeente te verhogen. Zo kunnen we de gevolgen van de bezuinigingen van het Rijk ondervangen”, aldus de wethouder. “Het is belangrijk om het voorzieningenniveau in onze nog steeds groeiende stad op peil te houden, ondanks de financiële uitdagingen waarmee het Rijk ons confronteert.”

Bespreking in de gemeenteraad
Het college gaat in november in gesprek met de gemeenteraad over de Begroting 2025. De gemeenteraad bespreekt de Begroting 2025 op dinsdag 5 november.

03-10-2024