SCHIEDAM - Arne van der Zande kreeg gelijk van de Nationale ombudsman in zijn klacht tegen de gemeente Schiedam, maar hij heeft na de publicatie van de uitspraak door de Nationale ombudsman nog geen reactie gekregen van de gemeente Schiedam. Hij licht Jan Willem de Boer de gang van zaken toe, nadat hij in 2018 als lid van een stembureau in Schiedam foto's van foutief ingevulde stembiljetten maakte en deelde. Voor het maken van de foto's had hij toestemming van de voorzitter van het stembureau.
Arne van der Zande kreeg gelijk van de ombudsman met zijn klacht tegen de gemeente Schiedam. Hij liet als lid van een stembureau in Schiedam foutief ingevulde stembiljetten zien, met toestemming van de voorzitter van het stembureau. Daarover kreeg hij de dag later een uitbrander van het hoofd van het stembureau en vervolgens later ook van de burgemeester van Schiedam. Van der Zande was niet meer welkom in Schiedam als lid van een stembureau, zo gaf burgemeester Lamers het voormalig raadslid van de gemeente Vlaardingen aan.
Voor volgende verkiezingen meldde hij zich aan in zijn woonplaats Vlaardingen, maar hij werd daar geweigerd. Hij zocht uit waarom? De gemeente Vlaardingen bleek informatie te hebben ontvangen over het gedrag van Van der Zande voor wat betreft het maken van foto's van stembiljetten en die foto's gedeeld te hebben. In die aan Vlaardingen gestuurde informatie wordt hij beschuldigd de foto's voorzien te hebben van discriminerende tekst.
Arne gaat daarop verhaal halen bij de gemeente Schiedam. De ambtenaar in kwestie laat weten dat het hier om een concept-brief aan Van der Zande gaat die echter nooit aan hem verstuurd is (maar dus wél gedeeld met Vlaardingen). De ambtenaar in kwestie heeft het vervolgens in haar mailwisseling met Van der Zande overigens niet meer over discriminerend, maar over 'als zeer denigrerend ervaren' tekst.
Gemeente Schiedam is volgens Van der Zande bezig geweest met het om de tuin leiden van de ombudsman. Ik zou een stemfie (selfie met een stembiljet) gemaakt hebben... dat is gewoon onzin. En zo zijn er meer voorbeelden, zegt hij.
Van der Zande heeft na de uitspraak van de Nationale ombudsman nog niks gehoord van gemeente Schiedam. Volgens Arne is het gebruikelijk dat een instantie die door de ombudsman in het ongelijk is gesteld, met de in het gelijk gestelde burger contact opneemt. Daar ga ik dan maar vanuit, dat dat nog gaat gebeuren, zegt hij.
De Nationale ombudsman is in ieder geval heel duidelijk in zijn rapport. "Op basis van zijn onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klachten over het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam gegrond", is het oordeel dat op de voorpagina van het rapport van deze instantie te lezen is. En aan het eind van het zeven pagina's tellende rapport is de conclusie te lezen, die letterlijk luidt: "De klachten over de onderzochte gedragingen van het college van burgemeester en wethouders van de
gemeente Schiedam zijn gegrond wegens strijd met de vereisten van goede motivering en integriteit."
"Als het misgaat tussen u en de overheid, helpt de Nationale ombudsman u op weg. We komen op voor de belangen van burgers, en helpen overheden hun dienstverlening verbeteren", zo is op de website van de Nationale ombudsman te lezen.
En: "Reinier van Zutphen is de Nationale ombudsman. Achter hem staan een professionele organisatie met 170 specialisten, en twee substituut ombudsmannen. De Nationale ombudsman is onafhankelijk en onpartijdig.
Reinier van Zutphen is sinds 2015 de Nationale ombudsman. Hij wordt benoemd door de Tweede Kamer voor een periode van 6 jaar. Per april 2021 is hij opnieuw voor 6 jaar benoemd."