Mét koppelteken

Schiedam krijgt er een plein bij: Sint-Jorisplein

Schiedam krijgt er een plein bij: Sint-Jorisplein

SCHIEDAM - Op de foto zie je het Doeleplein dat aan de voorkant van het rijksmonument Sint Jorisdoelen ligt. Aan de achterkant van dit gebouw ontstaat een nieuw plein. Dat krijgt de naam Sint-Jorisplein.

Gisteren (31-1-2022) is het besluit van B&W (datum besluit 18-1-2022) (Gemeenteblad 2022, 39779) gepubliceerd om "de straatnaam Sint-Jorisplein vast te stellen voor de openbare ruimte ten westen van het rijksmonument Sint Jorisdoelen, ten zuiden van het Groenweegje en ten noorden van de Schie, volgens de bij dit besluit horende tekening." Op de kaart onder het artikel is het toekomstige Sint-Jorisplein paars gemarkeerd.

De vaststelling is op advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte. "Deze naam verwijst naar de geschiedenis van het gebied als schietterrein van het Sint-Jorisgilde, gevestigd in de Sint Jorisdoelen. Dit gebouw is gevestigd aan het Doeleplein. Deze bestaande naam verwijst naar de functie. Met de nieuwe naam wordt ook de naamgever Sint-Joris vernoemd", aldus een toelichting.

Met koppelteken
Er zijn verschillende andere straatnamen in Schiedam die beginnen met ‘Sint’. Deze hebben geen koppelteken, zoals Sint Anna Zusterstraat, Sint Janshofje, Sint Liduinahof en Sint Pietersteeg. In de naamgeving Sint-Jorisplein geeft de correcte spelling volgens de Woordenlijst Nederlandse taal de doorslag, met koppelteken dus. "In het Rijksmonumentenregister (Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed) staat het monument zonder koppelteken vermeld. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om nu in de naamgeving van de straatnaam de correcte spelling te volgen", is te lezen in de toelichting op het besluit.

Bezwaarschrift indienen is mogelijk
Belanghebbenden die het niet eens zijn met een besluit kunnen binnen zes weken na datum waarop het besluit is bekendgemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 1501, 3100 EA Schiedam). In het ondertekende bezwaarschrift dient in ieder geval je naam, adres en telefoonnummer, de datum en een omschrijving van het betreffende besluit (kenmerk) te staan. 

Foto: Doeleplein (archieffoto, foto door Louise Melchers, (c) De Schiedammer Online)
Kaart: bron gemeente Schiedam

kaartjoris

 

 

01-02-2022