Lichtprojecties op gebouwen vertellen historische verhalen

Schiedam Opgelicht op zes locaties in de stad

Schiedam Opgelicht op zes locaties in de stad

SCHIEDAM - Van 15 tot en met 18 december brengt het Stedelijk Museum Schiedam tijdens de donkere dagen licht in de stad. Op zes historische gebouwen kun je tussen 19.00 en 22.00 uur een bijzonder lichtkunstwerk geprojecteerd zien, gebaseerd op een historisch verhaal over Schiedam.

Zo herleeft het verhaal over de grote brand uit 1985 op het pand waar nu het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd en kom je meer te weten over cricket, dat in Schiedam een echte volkssport is. De lichtprojecties zijn gemaakt door kunstenaarscollectief LiGHT-UP Collective onder leiding van Jan Willem Campmans en kunstenaars Mirjan Debets, Aldo Hoeben, Tristan Gieler en Stefan Venbroek. Schiedam Opgelicht is gratis toegankelijk en is onderdeel van een breder activiteitenprogramma in de stad in de dagen voor kerst.

Historische verhalen in licht én een artistiek jasje
​‘Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor kunst én geschiedenis’, aldus directeur Anne de Haij. ‘Daarom vroegen we kunstenaars om historische verhalen over Schiedam te verbeelden in een lichtkunstwerk. We projecteren ze bovendien op belangrijke, iconische gebouwen in de stad. Kunst en historie komen zo prachtig samen.’ Zo kom je onder andere te weten welke demonstraties, parades en andere belangrijke gebeurtenissen zich vroeger voltrokken op de Grote Markt. Bij de Korenbeurs laat de Schiedamse kunstenaar Aldo Hoeben een trektocht van bekende en minder bekende stukken Schiedam zien, op de gevel van het Jenevermuseum kom je alles te weten over de grote brand die daar ooit heeft gewoed en bij museummolen De Walvisch ontdek je de walvisvaart. 

Wandeling
​De lichtprojecties vormen samen een wandelroute door de historische binnenstad. Startpunt en hart van de wandelroute is het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam. Hier zijn ook routekaarten verkrijgbaar en kun je bovendien zelf met licht tekenen op de gevel van het museum. Je wandelt vervolgens via het Nationaal Jenevermuseum, langs museummolen De Walvisch, de Restauratie Werkplaats en de Korenbeurs naar de Grote Markt. De hele wandeling duurt één tot anderhalf uur.

Rondleidingen
​Je kunt de route alleen of samen met de kinderen, vrienden en buren wandelen. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding in kleine groepen te reserveren. Dan wandel je de route samen met een rondleider van de Historische Vereniging Schiedam of een museumdocent. Zij vertellen je meer over de geschiedenis achter de lichtprojecties en staan stil bij het werk van de kunstenaars. Elke avond zijn er gratis rondleidingen om 19.00 uur en 20.30 uur (wel van tevoren aanmelden).

Schiedam Opgelicht, lichttentoonstelling met stadsverhalen van vroeger en nu, 15 t/m 18 december 2022 (19.00 – 22.00 uur), gratis toegankelijk.

Rondleidingen starten om 19.00 en 20.30 uur. Reserveren via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl, o.v.v. Schiedam Opgelicht. 

Zes locaties: Stedelijk Museum Schiedam, Nationaal Jenevermuseum, museummolen De Walvisch, Restauratie Werkplaats, Korenbeurs en Grote Markt.

Sta je niet stil dan duurt de wandeling ongeveer een uur. Blijf je overal even kijken dan loop je de route in ongeveer 1,5 uur.

​Wat gebeurt er nog meer in de stad?
​In de donkere dagen voor kerst bundelen verschillende Schiedamse initiatieven hun krachten om licht, samenzijn en leuke activiteiten aan te bieden. Zo is er het lichtkunstfestival Winterlicht (15-17 december) in het Julianapark en het Dickens Festijn (17-18 december) op de Grote Markt en Lange Kerkstraat en in de Grote Kerk. Met de campagne S’DAM in het licht zet Schiedam Partners vanaf 15 december onmisbare Schiedammers die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad ‘in het licht’. S’DAM in het licht volg je via de Facebook en Instagram accounts @uitinsdam en www.sdam.nl/sdam-in-het-licht.

Samenwerking
​De voorbereidingen voor Schiedam Opgelicht begonnen al in 2021. "Vanwege de coronabeperkingen kon de lichttentoonstelling toen niet doorgaan, maar nu is het dan zover", schrijft het museum in het persbericht waarmee de activiteit wordt aangekondigd. Voor Schiedam Opgelicht werkt het museum samen met onder meer de Historische Vereniging Schiedam, de Bibliotheek Schiedam, Nationaal Jenevermuseum, museummolen De Walvisch, gemeente Schiedam, Excelsior’20 en Hermes-DVS. De activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door ​Gemeente Schiedam en Mondriaan Fonds, zo laat het museum weten. 

Foto: bij de Korenbeurs. Beeld: Aldo Hoeben. Foto: Frans Blok

11-11-2022